Alarmant: Ciobanii, tot mai greu de găsit în România

Proprietarii turmelor de oi au dat anunțuri pe Facebook pentru a găsi persoane care să aibă grijă de animale

Ciobanii sunt tot mai greu de găsit, semnalul de alarmă fiind tras de către proprietarii turmelor de oi. Deoarece nu găsesc personal, unii dintre crescătorii de oi au dat anunțuri pe o pagină de Facebook, în care cer ajutor pentru îngrijirea animalelor, potrivit ziare.com.

Astfel pe pagina de Facebook denumită „Mutat la țară – viața fără ceas”, proprietarul unei turme de oi vrea să angajeze o familie care să vrea să aibă grijă de 160 de animale, aceasta primind în schimb o locuința cu condiții bune și un salariu atractiv. Potrivit proprietarului, ferma se află într-o zonă cu livezi, terenuri agricole, pășune și pădure de stejar, dar nu au găsit persoane serioase care să se ocupe de animale.

„Bună ziua, oameni buni! Vă scriu cu speranța că vom găsi o soluție la o problemă cu care se confruntă mulți în mediul rural. Avem o fermă de oi de lapte (120 total din care 60 la muls) și a început să fie din ce în ce mai dificil să găsim oameni serioși care să aibă grijă de animale cum trebuie. Avem condiții foarte bune de locuit pentru 2 persoane sau o familie și un salariu decent. Peisajul e foarte frumos, ferma fiind într-o zonă cu livezi, terenuri agricole, pășune și pădure de stejar.  Problema e că în ultima vreme am tot avut oameni care la început sunt sau mai bine-zis par serioși și după o perioadă încep să bea, să bată animalele, să fure din produse și să vândă pe băutură. Noi nu putem locui la fermă și, nefiind supravegheați îndeaproape, o iau pe ulei după o perioadă. Avem camere de supraveghere și soțul meu vorbește cu ei de 2-3 ori pe zi. Aveți idee unde am putea găsi niște oameni serioși?”, a scris proprietarul stânei.

Proprietarul turmei de oi: Problema e că în ultima vreme am tot avut oameni care la început sunt sau mai bine-zis par serioși și după o perioadă încep să bea, să bată animalele, să fure din produse și să vândă pe băutură

Postarea a dat naștere la sute de comentarii, care conțin păreri pro și contra privitoare la anunțul proprietarului, unii internauți afirmând că ciobanii nu sunt plățiți corespunzător.

„Dacă n-aveți vătaf/baci care să administreze ferma/ciurda/turma, care să aibă grijă să administreze turele ciobanilor, nu vă văd bine! Ori faceți pe baciul și îi supravegheați personal, ori găsiți „manager” pentru afacere! Redistribuirea obligațiilor de serviciu nu se face cu camera de filmat și nici cu o familie care să trăiască 24/7 în afacerea dumneavoastră!”, a comentat o femeie.

„E muncă multă la oi și în cele mai multe din cazuri, salariu decent înseamnă „cât să nu mori de foame”. Știu pentru că am și eu capre la stână, dar noi avem un sistem organizat, foarte convenabil: fiecare sătean care are animale acolo, în funcție de numărul lor, are un număr de zile în care ia lapte. În ziua în care eșți de rând duci mâncare la cioban și ce-i mai trebuie lui (cafea, țigări, suc etc) plus plata lui pentru că ți le paște, iar seara și dimineața următoare le mulgi pe toate, îți iei laptele și pleci acasă să îți faci brânza. Am făcut parte anterior în alte echipe cu abordare diferită, unde munceam noi mai puțin și ciobanul mai mult. Acum apreciez enorm munca lor, nu mi se pare plata prea mare”, a scris o altă femeie.

Locuitorii din Vâlcea avertizați prin mesaje Ro-Alert, după ce urșii au atacat în zone din județ


Articolul precedentGermania s-ar putea confrunta cu pene de curent din cauza folosirii unui număr mare de radiatoare electrice
Articolul următor Rareș Bogdan, mesaj adresat tinerilor liberali: Nu mâncați făină de greieri, nu opriți apa când vă spălați pe dinți