Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să declare stare de calamitate din cauza secetei și a arșiței, scrie Digi24.
Fermierii susțin că în unele județe, culturile de toamnă sunt afectate în proporție de 80%, iar pagubele sunt uriașe.
„Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%”, se arată în scrisoarea semnată de către fermieri.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „După depunerea jurământului, am plecat în țară să văd cea mai afectată zonă a țării”
Chiar dacă seceta din anul acesta nu este generalizată la nivelul întregii țări, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare susțin că fermierii sunt afectați mai grav decât în anul de recoltă 2020 din cauza războiului și creșterii prețurilor la energie și carburanți.
Arion Ionel, președintele asociației Pro Agro, a declarat că unii fermieri nu vor recolta nimic anul aceasta, afirmând că Executivul trebuie să declare stare de calamitate pentru ca fermierii să nu mai plătească taxele pentru recolta nerealizată.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că știe care este situația în zece județe și că va prezenta în cel mai scurt timp o soluție pentru ca fermierii să nu fie penalizați.
„După depunerea jurământului, am plecat în țară vineri după-amiază, să văd cea mai afectată zonă a țării. În două zile am văzut 10 județe, am vorbit cu fermierii, am tras concluzii. Soluțiile la fața locului le-am discutat cu fermierii”, a declarat ministrul Agriculturii.
Reamintim că Elena Mateescu, directorul general ANM, a anunțat că populația României trebuie să se pregătească pentru secetă și temperaturi extreme în următoarea perioadă. Mai exact, din 18 iulie, valul de căldură se va intensifica și este posibil să se înregistreze temperaturi de 37 de grade Celsius, cele mai afectate zone fiind cele din vestul și sud-estul țării.
Citește și articolul: Seceta fără precedent din Italia a dus la restricționarea apei în peste 100 de municipii