Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare susține că există un deficit de 13 miliarde de lei, pe partea de cheltuieli, bani care trebuie găsiți până la finalul anului. Totodată, acesta a precizat că cea mai mare sumă vizează domeniul sănătății, unul afectat pe perioada pandemiei.
„În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății. Veniturile sunt în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creșterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli”, a scris Alexandru Nazare pe pagina sa de Facebook.
Economii ori se mărește „prăpastia”
De asemenea, fostul ministru a atras atenția cu privire la măsurile ce trebuie luarte în perioada imediat următoare, potrivit acestuia „este imperativ să facem economii”, altfel există riscul ca eventuale alocări pentru proiecte noi să determine o creștere a deficitului asumat.
„Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Această suma nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021. În acest sens, este evident și o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o suma sau altă destinată programelor de investiții, de altfel atât de necesare”, a mai spus fostul ministru.
Totodată, Nazare a menționat că rectificarea bugetară, ce potrivit premierului Cîțu va avea loc în luna august, va fi elaborată de către Ministerul Finanțelor, unde interimar este chiar Cîțu, „pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare”.
Luni, premierul Cîțu a precizat că alocările de la buget nu se fac pe criterii politice, ci în funcție de buget, „acolo unde avem primari care știu să folosească banii. La rectificare, dacă sunt proiecte care pot fi finanțate de la buget, bineînțeles că da. Trebuie să se încadreze în cadrul legal”, a spus Florin Cîțu.
Cîțu a semnat calendarul pentru elaborarea rectificării bugetare