Doar un singur izvor public din municipiul Târgu Mureș are apă potabilă, avertizează conducerea DSP Mureș. În municipiul Târgu Mureș sunt 9 izvoare, din care doar cel amplasat pe strada Moldovei se încadrează 100% în parametri fizico-chimici și bacteriologici, apa putând fi consumată fără probleme. În cazul celorlalte izvoare din municipiul Târgu Mureș ,anumiți parametri sunt depășiț, iar acest lucru trebuie să fie semnalat prin plăcuțe montate la fața locului, anunță conducerea DSP Mureș. Calitatea apei izvoarelor din Târgu Mureș a scăzut în ultimii ani, în 2019 existând doar patru izvoare cu apă potabilă.
Ce obligație au primăriile
Primăriile au obligația să solicite, cel puțin o dată pe an, efectuarea unui set complet de analize privind calitatea apei din izvoarele publice. Cel mai probabil în luna iunie se vor face noi analize la Târgu Mureș, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan.
„La nivelul Municipiului Târgu Mureș, sunt 9 izvoare publice pe care le monitorizăm. Calitatea apei, din punct de vedere microbiologic, al nitriților, nitraților și a altor elemente, singurul dintre acestea care îndeplinește toate criteriile de potabilitate, este cel situat pe strada Moldovei. Celelalte au depășiri la diferiți parametri, deci apa respectivă nu este potabilă iar municipalitatea trebuie să afișeze în perimetrul izvoarelor respective că apa nu este bună de băut”, a declarat dr. Iuliu Moldovan, șeful DSP Mureș. La nivelul județului Mureș sunt aproape 100 de izvoare și fântâni publice pentru care se face, anual, analiza calității apei, din care peste 70% dintre acestea nu au apă potabilă. Doar 44 din județul Mureș solicită efectuarea analizelor apei. Printre ele se află primăriile din Târgu Mureș, Sighișoara, care are 14 izvoare, Reghin – 5 izvoare, Târnăveni – 4 izvoare și orașele Sovata cu 3 izvoare, Sărmașu cu 4 izvoare și Ungheni cu un izvor.