Ministrul Virgil Popescu: Atât timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Nu există în momentul de faţă gaz suficient pe piaţă.

Piaţa gazelor naturale a fost manipulată de compania rusă de stat Gazprom, avertizează ministrul Energiei, Virgil Popescu. Potrivit ministrului Energiei, atât timp cât Europa este dependentă de gazul rusesc, prețurile nu vor scădea la nivelul din 2021. El a subliniat că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc mai devreme de 2026-2027, deoarece este deja o politică clară, la nivel european, o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerat.

Virgil Popescu: Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina

Virgil Popescu a precizat că prețul gazului românesc va scădea în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma.

„Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple: cu cât oferta este mai mare decât cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient pe piaţă, iar piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atât timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, din aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a mai spus Popescu.

„Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a adăugat el.

Potrivit ministrului Energiei, creşterea a început, practic din luna septembrie, prețul gazelor crescând cu 85%.

„Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut. Creşterea a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie. Brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că, cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia”, a spus ministrul.

Franța trimite ajutoare la hub-ul european de la Suceava

Articolul precedentFranța trimite ajutoare la hub-ul european de la Suceava
Articolul următorPreşedintele Consiliului Concurenţei: Nu cred că vor fi scăderi ale preţurilor la energie şi gaze naturale