Adrian Chesnoiu
Sursa foto: Facebook/ Adrian Chesnoiu

Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a declarat, la Digi24, că prețurile mari de la rafturi au ca și cauză scumpirea energiei și gazului, precizând că acest lucru era de așteptat.

Oficialul a spus că „era evident” că toate aceste creșteri la gaze și energie vor „lovi undeva”, iar rezultatul se poate vedea în inflația record din România.

„Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și au înregistrat aceste majorări”, a spus Chesnoiu.

Planul de măsuri „Sprijin pentru România” a fost prezentat luni de liderii coaliției de guvernare

Ministrul Agriculturii a mai spus că în bugetul Ministerului există banii necesari pentru ca programele derulate să mențină nivelul de producție.

„(…) Dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare”, a precizat Chesnoiu.

Totodată, oficialul a reamintit că una dintre bazele de plecare în analiza făcută pentru elaborarea bugetului pentru anul curent a fost cartofii. Ministerul Agriculturii a alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, dar și pentru zootehnie, zona vegetală și pentru struguri de masă.

De asemenea, Chesnoiu a anunțat că producția de cartofi de la noi din țară este suficientă pentru toată populația, dar cu toate acestea lipsesc depozitele pentru a-i păstra iarna și primăvara. Ministrul a precizat că Guvernul a decis alocarea a 50 de milioane de euro pentru înființarea de depozite pentru cartofi.

„Pachetul anunțat aseară vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Reamintim că Planul „Sprijin pentru România are o valoare de 17,3 miliarde lei, dublu față de banii pe care Guvernul i-a alocat pentru sprijinirea populației pe timpul pandemiei de Covid-19. Mai mult de jumătate din populația României va beneficia de o formă de protecție în fața scumpirilor.

Citește și articolul: Coaliția de guvernare livrează. Planul „Sprijin pentru România” intră în linie dreaptă

Articolul precedentSe estimează că soldații ruși care au furat obiecte radioactive de la Cernobîl mai au un an de trait
Articolul următorÎn urma violurilor și a abuzurilor sexuale monstruoase, mai multe fete și femei din Ucraina sunt însărcinate
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.