Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Interdicția la pescuit a stârnit nemulțumiri printre localnicii din Delta Dunării.

Pescarii spun că există un precedent, amintind de ceea ce s-a întâmplat cu cei din Sfântu Gheorghe sau Sulina.

În urmă cu 15 ani, pescarii de aici au fost nevoiţi să se apuce de alte îndeletniciri, după ce a fost interzis pescuitul la sturioni, arată Radio Eco Natura.

Fostul guvernator consideră că resursa piscicolă din Deltă este în declin din cauza deteriorării habitatelor și a distrugerii locurilor de reproducere naturală a peştelui

Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei Dunării, spune că o decizie de o asemenea gravitate poate fi luată doar în urma unui studiu ştiinţific. Cu toate acestea, nu există date care să susțină interdicția la pescuit.

Într-o rezervaţie a Biosferei Delta Dunării înscrisă în UNESCO se menţionează clar faptul că orice decizie radicală care se ia are la bază un studiu ştiinţific. Întrebarea mea este: ce studiu avem care să stabilească faptul că speciile din Deltă sunt în declin? Pentru că pentru anul 2022, Institutul de Cercetări Piscicole din Galaţi a stabilit că de pe teritoriul rezervaţiei se poate pescui cantitatea de 3.800 de tone de peşte, cu nimic mai puţin decât anul trecut, în urmă cu doi sau mai mulţi ani. Asta este problema: că realitatea este cu totul alta, este cea pe care o văd oamenii”, a declarat fostul guvernator.

Aici vorbim de toate zonele umede care au fost transformate în agricultură, respectiv 80.000 de hectare, plus tot ce înseamnă lunca inundabilă în amonte de rezervaţie, care nu mai există deloc”, avertizează Virgil Munteanu, conform sursei citate.

Interzicerea pescuitului va intra în vigoare pentru 60 de zile, în habitatele piscicole naturale

Pescuitul s-a interzis în Delta Dunării, începând cu data de 9 aprilie 2022. Documentul oficial a intrat în vigoare, iar românii nu vor avea dreptul să ia specii de peşti, precum moluşte, crustacee sau alte vieţuitoare acvatice.

Administraţia Rezervaţiei de Biosferă Delta Dunării a declarat, potrivit Ordinului comun al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 57/675 din martie 2022, că privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2022, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scopul comercial, recreativ sau sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii.

Este vorba despre perioada 9 aprilie – 7 iunie, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o lungă perioadă de 45 de zile, începând cu 24 aprilie și până în 7 iunie, cu excepţia din ordinul sus-menționat.

Articolul precedentProiect unic în administrația locală din București. Angajații Primăriei Sectorului 5, instruiți în tainele „anticorupției”
Articolul următorMircea Geoană: Ucraina va primi armament de la aliații NATO
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time