Sursa foto: Timpul.md

A doua zi după negocierile cu Statele Unite, Rusia a început exerciții militare cu 3.000 de soldați lângă granița cu Belarus și în regiunile Voronezh, Belgorod și Bryansk, în apropiere de Ucraina, transmite Reuters, citată de g4media. Exercițiile se desfășoară cu muniție reală, vehicule de război și tancuri.

Reamintim că Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Occidentul  încearcă pe cale diplomatică să detensioneze situația. Vladimir Putin a cerut NATO să se retragă din Europa de Est, zona de influență a Rusiei. Statele Unite a respins o astfel de cerere și amenință cu sancțiuni dure dacă armata rusă va invada Ucraina.

Washingtonul a avertizat Moscova că NATO nu își retrage trupele

Luni, 10 ianuarie, a avut loc prima rundă de negocieri între SUA și Rusia la Geneva. Întâlnirea a avut loc cu ușile închise și a durat aproximativ șapte ore și jumătate. Ministrul de externe rus Serghei Rabkov a declarat că e nevoie de compromisuri și a cerut Statelor Unite să nu subestimeze riscul unei confruntări.

„Rusia nu va mai permite SUA să se joace cu focul”, a declarat Riabkov pentru presa rusească. Oficialul a precizat că după negocierile din 12 și 13 ianuarie, Rusia va decide pașii pe care îi va urma.

Negocierile dintre SUA și Rusia vor continua săptămâna aceasta

De partea cealaltă, adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a menționat că a discutat despre eventualele limite reciproce pentru rachete și manevere militare în Europa, precizând că Rusia nu a dat niciun răspuns cu privire la „detensionarea” situației la frontiera ucraineană.

Astăzi, 12 ianuarie, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va prezida reuniunea Consiliului NATO-Rusia. Reamintim că în 2014, reuniunile Consiliului cu Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către ruși. Totodată, la Bruxelles va avea lor reuniunea Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO, unde vor participa și reprezentanții statelor din Ucraina și Georgia.

De asemenea, joi, 13 ianuarie, va avea loc reuniunea OSCE, unde vor participa reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, SUA și ai țărilor europene.

SUA și UE avertizează Rusia înaintea negocierilor de la Geneva

Articolul precedentSchimbări de „trupe” la Agenția Națională a Funcționarilor Publici: au intrat în pâine noi secretari generali
Articolul următorGermania a achiziționat 5 milioane de doze de vaccin Pfizer din România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.