Artiștii și lucrătorii din industria spectacolelor ies în stradă

Evenimentul îşi propune să facă vizibile publicului o serie de probleme cu care industria se confruntă în acest moment.

De Ziua Culturii Naționale, mai multe organizații ale artiștilor și lucrătorilor din industria spectacolelor au anunțat organizarea unui protest în Piața Victoriei, pe 15 ianuarie.

Aceștia avertizează Guvernul României că dacă nu va lua măsuri urgente, riscă dispariția ca industrie.

„De ziua Culturii Naționale, noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile. Sutem mii de profesioniști, companii, artiști și lucrători ignorați de autorități în ultimii doi ani, iar 2020 și 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro”, se arată în anunțul protestului.

Industria spectacolelor din România, uitată de politicieni

Totodată, organizațiile care au anunțat protestul au mai precizat că nu au primit nicio compensare pentru pierderile suferite în ultimii ani, iar minimul sprijin lunar oferit ca indemnizație nu mai există.

„O țară normală nu le interzice cetățenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb. Suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorități”, sunt de părere organizațiile artiștilor și lucrătorilor din industria spectacolelor.

Ei cer măsuri compensatorii pentru pierderile suferite și sprijin constant pentru liber profesioniștii din acest domeniu. Mai mult, se cere un plan de reluare a activității predictibil și coerent, adaptat specificului activității industriei.

„Ieșim în Piața Victoriei, poate așa vom deveni mai vizibili. Strângem rândurile, scoatem case-urile și spunem și pe stradă ce am spus de sute de ori deja în scrisori, adrese, e-mailuri și telefoane cu autoritățile: că riscăm dispariția ca industrie dacă autoritățile nu iau măsurile de mai sus. #NuSuntemINVIZIBILI #UnitedWeStand #ZiuaCulturiiInvizibile #ALIS #MUZE #PACTE #AST”, se mai arată în anunțul protestului ce va avea loc sâmbătă, de Ziua Națională a Culturii.

Facturile la gaz și electricitate închid instituțiile de cultură

Opera Națională din Iași a anunțat oficial că nu mai are bani să plătească facturile la utilități, managerul instituției menționând faptul că încasările sunt prea mici pentru că spectacolele au loc cu doar 50 % din capacitate.

De asemenea, probleme există și în Cluj-Napoca, unde Tompa Gabor, managerul Teatrului Maghiar a precizat că prețul la gaz a crescut de opt ori iarna aceasta.

„Suntem la costul de 26.000 de lei pe lună, ceea ce este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să suspendăm activitatea”, a declarat Tompa Gabor în urmă cu câteva zile.

Facturile la utilități închid instituțiile de cultură din Iași

Articolul precedentDoza 4 de vaccin nu este neaparat necesară
Articolul următorDouă alerte cu bombă în Timișoara. Sute de persoane au fost evacuate
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.