Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

A patra doză de vaccin împotriva COVID-19 ar putea să nu fie necesară.

Necesitatea unei a patra doze a fost pusă la îndoială de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

Oficialii a declarat că, în prezent, nu există date care să susţină această abordare, transmite Reuters.

În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful diviziei de Strategia Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

A patra doză poate duce la supraîncărcarea sistemul imunitar şi la oboseală

În acelaşi timp, Cavaleri şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor. Mai mult, efectul ar putea fi şi oboseala resimţită de populaţie, mai arată sursa citată.

Oficialul EMA a mai spus că sunt necesare mai multe date despre tulpina Omicron. În plus, este nevoie de o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual, pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru această variantă.

Oficialii rămân atenţi la posibilitatea mutaţiilor coronavirusului

Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă. Trebuie să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a preveni o nouă tulpină a coronavirusului”, a subliniat Marco Cavaleri.

În România, numărul de cazuri noi de COVID-19 se menține ridicat. Conform unui bilanţ provizoriu, în ultimele 24 de ore au fost 8.600 de cazuri noi de infectări. Alte 44 de decese au fost raportate de autorități.

Bucureştiul intră în scenariul roșu din cauza ratei de infectare. Miercuri, 12 ianuarie, Capitala a atins la 3,32 la mie.

Articolul precedentCapitala intră în scenariul roșu
Articolul următorArtiștii și lucrătorii din industria spectacolelor ies în stradă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time