Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, miercuri, aprobarea în Guvern a proiectului privind implementarea dispozitivelor de monitorizare electronică a agresorilor. Într-o primă fază, în acest an, se vor achiziționa 964 de kituri de supraveghere, în cadrul unui proiect pilot care se întinde pe o perioadă de patru ani. Pentru început, aceste dispozitive vor fi introduse în trei județe și municipiul București, iar din 2026, monitorizarea se va implementa la nivelul întregii țări, pentru toate cazurile prevăzute în Legea 146/2021.
Lucian Bode a anunțat aprobarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării chletuielilor aferente proiectului de investiții „Operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică”. Ministrul de Interne a precizat necesitatea acestei aprobări în cadrul guvernului „fiind vorba de un proiect cu finanțare din fonduri publice și care depășește valoarea de 40 de milioane de lei”.
Potrivit acestei legi, susține Bode, „Poliției Române îi revine o parte însemnată din atribuții, numărându-se printre cei trei actori publici responsabili cu dezvoltarea și administrarea acestui sistem informatic de monitorizare electronic, alături de Administrația Națională a Penitenciarelor și de Serviciul de Telecomunicații Speciale”. Totodată, „implementarea mecanismului de monitorizare electronică presupune, pe lângă existența cadrului normativ, crearea unei infrastructuri constând în sisteme informatice, aplicații și echipamente de comunicații”, a mai spus Bode, astfel încât sistemul electronic de monitorizare va permite atât asigurarea protecției victimelor violenței domestice, cât și tragerea la răspundere a agresorilor.
„Promovarea acestui act normativ subsecvent constituie baza pentru demararea procedurilor de achiziție în vederea dotării corespunzătoare a Poliției Române cu echipamente și infrastructură hardware și software, precum și cu dispozitive electronice de supraveghere. Valoarea aprobată prin hotărâre de guvern este de 241 de milioane de lei, TVA inclus. Proiectul propus spre finanțare urmează să asigure capabilitățile, precum și capacitatea de acțiune a Poliției Române. Pentru început, proiectul pilot, care se va întinde pe o perioadă de patru ani și va cuprinde în primă etapă verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse în condițiile legii pentru ordinele de protecție provizorii, respectiv ordinele de protecție și ordinele europene de protecție, precizez faptul că, începând cu anul 2026, monitorizare electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de Legea 146/ 2021”, a mai declarat Lucian Bode, care a adăugat că pentru acest an, pentru început, vor fi achiziționate 964 de kituri de monitorizare, precum și a infrastructurii de hardware și software, urmând ca până în 2025, să mai fie achiziționate alte 15.000 de astfel de kituri.
Potrivit datelor oferite de ministrul de Interne, în primele 11 luni ale anului trecut, au fost înregistrate 44.522 de fapte, la nivelul acestui tip de infracționalitate, în timp ce nerespectarea ordinelor de protecție a crescut cu 503 cazuri. „La aceasta se adaugă: în cele 11 luni am avut hotărâri judecătoreşti şi am supravegheat modul de respectare a hotărârilor judecătoreşti în 12.925 de cazuri – aici vorbim de ordinele de protecţie – şi am constatat, din nefericire, că 2.600 infracţiuni s-au săvârşit în aceste 11 luni”, a mai spus Bode.
În 2020, aproape 10.000 de femei au fost bătute de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. De altfel, în lipsa brățărilor electronice, hârtiile emise de polițiști sau de judecători au fost inutile. Totodată, creșterea violenței domestice, de la un an la altul, s-a văzut și în numărul ordinelor de restricție. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.
Gabriela Firea: „Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe”