sursă foto: 10tv.ro

La o „aruncătură de băț” de Capitală, se dorește construirea unui oraș. Este vorba despre „Sectorul 0”, cel mai mare proiect imobiliar din România, deocamdată pe hârtie.

Mai exact, este vorba despre transformarea a 1339 hectare din comuna Mogoșoaia într-un veritabil ansamblu rezidențial. Acest lucru presupune expropierea a peste 600 de hectare, proprietate privată. Cei mai mulți dintre cetățeni sunt foc și pară pe primarul Paul Precup. Ei spun că îi vor face plângeri penale și civile.

Edilul vrea ca terenul să fie folosit pentru construirea de locuințe, școală, locuri de joacă. Cei care dețin terenuri agricole în această zonă ar trebui să cedeze 39% din suprafață. În cazul celor care se opun, ar urma să primească doar 1,8 euro/mp. Primarul Precup, cel care deține și el teren în comuna Mogoșoaia, potrivit declarației de avere, susține că l-a cedat, gratis. „Trebuia să fiu exemplu!”, s-a exprimat el, potrivit observatornews.ro

„Sectorul 0”, cel mai mare proiect imobiliar din România, votat nelegal? Scandalul s-a mutat on-line

Proiectul a fost supus aprobării în luna decembrie 2021, iar consilierii USRPLUS s-au revoltat. Ei spun că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, chiar dacă a fost votat și de liberali, proprietari de teren în această zonă.

„Pe lângă incompatibilitate, vom sesiza ANI, proiectul ar fi trebuit să primească 11 voturi, nu 10”, au precizat surse autorizate, pentru Ziarul de Investigații.

Guvernul României,prin Ministerul Dezvoltării, a transmis la data de 23 decembrie 2021, că pentru a putea fi considerat „aprobat” acest proiect imobiliar ar fi trebuit să primească 11 voturi din 15 valabil exprimate, conform Codului Administrativ. În realitate, proiectul a fost votat de 10 consilieri, Consiliul Local Mogoșoaia fiind format din 15 aleși locali.

Răspunsul Ministerului Dezvoltării cu privire la legalitatea Hotărârilor Consiliului Local Mogoșoaia, transmis USR

„Majoritatea calificată se va putea realiza în cazul în care respectiva hotărâre va fi adoptată cu 11 voturi”, se arată în informarea Ministerului Dezvoltării din 23 decembrie.

Locuitorii direct afectați au protestat la începutul ședinței de Consiliu Local, iar acum scandalul s-a mutat on-line.

„Suntem expropiați cu forța. E șmecheria investitorilor. Sunt oameni care au făcut împrumut la bancă să cumpere teren aici”, au scris unii dintre ei pe rețelele de socializare.

În mod normal, Hotărârea de Consiliu Local prin care se aprobă expropierea terenurilor din Mogoșoia ar trebui verificată sub aspectul legalității de Prefectura Ilfov.

Până la postarea acestei informații, oficialii acestei instituții nu au putut fi contactați.

Articolul precedentANRE, controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale
Articolul următorAproape o mie de kituri de monitorizare electronică vor fi achiziționate în acest an
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”