Sursa: Facebook

Nici bine nu s-a uscat „cerneala” pe noua Ordonanță de Urgență pe energie, anunțată astăzi de Guvern, că apar critici. Una dintre acestea, din partea lui Ionel Dancă, un deputat „new entry”, aflat la primul mandat.

Fost șef al Cancelariei prim-ministrului și purtător de cuvânt al liberalilor în „era” Orban, Ionel Dancă și-a câștigat acest mandat sub sigla PNL, candidând într-un județ de care nu îl lega nimic. Poate doar apropierea dintre Ludovic Orban și Ion Ștefan – fost ministru al Dezvoltării, originar din Vrancea, care a dus la impunerea sa pe listele parlamentare.

După demisia sa din PNL și plecarea la Forța Dreptei, Dancă și-a păstrat mandatul de deputat obținut grație și foștilor colegi liberali pe care acum acesta îi taxează ca fiind „idioți”, critica dură a acestuia având legătură cu tariful plafonat doar până la consumul de 255 kWh pe lună.

Potrivit noii Ordonanțe, se păstrează tarifele mici pentru consumatorii casnici cu consum redus, însă s-a introdus și un nou tarif plafonat pentru cei care consumă peste 255 kWh pe lună. Or, într-o postare pe Facebook, Dancă susține că are un amendament „vital”, dar și că „Guvernul PSD-PNL ne întoarce în cea mai neagră și întunecată perioadă a comunismului ceaușist”.

Susținerile ca susținerile, dar limbajul folosit de Ionel Dancă, care se prezintă în CV ca doctorand în evaluarea politicilor publice și performanță instituțională, ba chiar masterand în doctrina socială creștină, bașca – licențiat în filosofia morală și politică, lasă mult de dorit:

Ciucă și Ciolacu conduc guvernul lui Iohannis de idioți! După un an de bâlbâieli, în sfârșit, marea coaliție PSD-PNL a anunțat că va adopta amendamentul Forța Dreptei inițiat de mine pentru un preț plafonat la energie și pentru cei care depășesc limita de consum de 255 kWh pe lună.

Le-a trebuit un an de zile să înțeleagă că și consumatorii care depășesc limita de consum de peste 300 kWh pe lună, pe care au modificat-o din pix la 255 kWh în ultima ordonanță 119, au și ei dreptul la un preț plafonat pentru acest prag de consum și doar ceea ce se depășește să fie plătit la prețul pieței.

Nu mai vorbesc de aberația, care nu ar fi trebuit să existe din capul locului, ca aceasta limită de consum să fie calculată în funcție de consumul din anul anterior.

Ar părea că în sfârșit le-a venit mintea la cap dar nu este așa nici de data aceasta. În primul rând, pentru că acest amendament de bun simț nu a fost inclus în noua Ordonanță de Urgență pe energie, cum ar fi fost normal și justificat ca urgență, ci rămâne în continuare să fie adoptat în Parlament. Când, nu se știe!

În al doilea rând, noua Ordonanță pe Energie este un strigoi comunist pentru piața de energie și pentru economia de piață a României. Practic, Guvernul PSD-PNL ne întoarce în cea mai neagră și întunecată perioadă a comunismului ceaușist când statul era singurul producător și cumpărător de energie.

Mulți dintre noi încă își mai amintesc ceea ce s-a întâmplat în anii ’80 cu energia din România: raționalizarea consumului și pene frecvente de curent, 2 ore de curent pe seară!

Legile nescrise ale economiei nu se modifică prin ordonanțe de urgență. Impunerea unui „achizitor unic” pe piața de energie și a unui preț plafonat de producție din pix se va întoarce împotriva consumatorilor care nu vor mai primi curentul de care au nevoie pentru că producătorii vor reduce producția de energie!

S-a întâmplat asta deja când au plafonat prețul la lemne și au dispărut lemnele din piață, se va întâmpla la fel cu producătorii de energie care nu vor mai produce energie la prețul fixat de Guvern.
E simplu, este vorba de economie, idioților…!”.

Articolul precedentPrincipalele activități ale Societății RAJA din Constanța
Articolul următorCopii obligați să cerșească și să vândă suveniruri pe litoral; patru persoane au fost reținute