Sorin Cîmpeanu (Digi 24)

Mininstrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat, la Digi 24, că înțelege și apreciază dorința rectorilor de a face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică, dar că pentru instituirea certificatului verde în universități este nevoie de un proiect de lege. În acest moment, guvernul interimar are atribuții limitate, fapt care face imposibilă inițierea unui astfel de proiect de către Executiv.

„Am apreciat dorința rectorilor de  face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24.

Ministerul Sănătății are un proiect similar, pentru vaccinarea sau testarea cadrelor medicale

Un proiect de lege în acest sens a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, în care prevede prezentarea certificatului verde (vaccinare sau testare) de către cadrele medicale, în contextul în care România a atins cifre alarmante în privința numărului de noi cazuri de infectare, dar mai ales al pacienților care se află în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă.

Totodată, ministrul interimar Cîmpeanu a afirmat că rata de vaccinare în universități este sub nivelul european, dar în același timp apreciază că dorința rectorilor, dar și a studenților, pentru a avea un mediu sigur poate da un impuls vaccinării.

 „Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure. Consiliul Rectorilor a solicitat studenților implicare cu privire la evaluarea nivelului de vaccinare a studenților”, a mai spus Cîmpeanu.

Arafat, apel către parlamentari să voteze proiectul de lege privind vaccinarea sau testarea cadrelor medicale

Articolul precedentFostul ministru Stelian Ion speră în consultări corecte, „dincolo de orice partizanat”
Articolul următorValeriu Gheorghiță: „CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare”