Arafat, apel către parlamentari să voteze proiectul de lege privind vaccinarea sau testarea cadrelor medicale

„Nu venim cu obligativitatea vaccinării, dacă nu te vaccinezi, măcar te testezi, una din două”

Șeful DSU, Raed Arafat a adus în discuție proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății, care prevede prezentarea certificatului verde (vaccinare sau testare) de către cadrele medicale, în contextul în care România a atins cifre alarmante în privința numărului de noi cazuri de infectare, dar mai ales al pacienților care se află în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă.

La Digi 24, Arafat a făcut un apel către parlamentari pentru votarea acestui proiect de lege, „ieri”, subliniind „că nu se poate așa ceva”, cu procente semnificate ale personalului de la SMURD sau de la serviciile de ambulanță care nu s-au vaccinat.

„Am stat de vorbă în anumite unități de pompieri tineri care nu s-au vaccinat și răspunsurile erau hilare, că ei nu vor mai face copii sănătoși dacă se vaccinează, că le va face rău la sănătate, că vor face nu știu ce boli după nu știu câte luni. Nu avem vaccinare obligatorie în România. Este o discuție foarte clară la Ministerul Sănătății că trebuie prin lege să fie vaccinarea sau testarea obligatorie și noi am introdus în proiectul de lege, pe lângă cadrele medicale clasice, și cadrele IGSU și cadrele IGAP”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Acesta a precizat că normativ nu este depus, din ce știe, însă face apel către parlamentari să treacă această lege. „Nu se poate așa ceva. Nu venim cu obligativitatea vaccinării, dacă nu te vaccinezi, măcar te testezi, una din două. Vaccinul e pe gratis, testul nu poate fi pe gratis. Dacă nici astăzi nu văd că au fost induși în eroare, cifrele sunt din ce în ce mai elocvente”, a mai spus secretarul de stat.

Sub 2% dintre vaccinați s-au infectat

De asemenea, Arafat a explicat faptul că dintre cei vaccinați, sub 2% s-au infectat, iar din decesele care au loc, 93% sunt nevaccinați. „Vaccinații care din păcate decedează sunt la o vârstă înaintată și sunt toți cu comorbidități, cu excepția unuia, unde nu știm ce s-a întâmplat. Și dintre cei vaccinați, nu știm dacă nu sunt unii cu certificate false, cum a fost acel tânăr care a recunoscut (n.r un tânăr din Sibiu a recunsocut „pe patul de moarte”).

Totodată a dat exemplu altor țări unde vaccinarea sau testarea este obligatorie, dar în același timp a precizat că România nu va merge pe această linie, propunerea legislativă fiind în vederea vaccinării sau testării periodice, aduc în discuție chiar și ideea ca și profesorii, respectiv funcționarii publici, să fie încadrați în rândul celor cu vaccinare sau testare. „Parlamentul este cel care să scoată legea, trebuie obligatoriu să fie făcută chestiunea aceasta prin lege, nu se poate prin Ordonanță de Urgență. Asta este abordarea CCR”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. „Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: angajații din sănătate trebuie să se vaccineze sau să suporte testarea din propriul buzunar

Articolul precedentCseke Attila: „Avem 144 de paturi noi cu oxigen în Bucureşti”
Articolul următorAdrian Năstase își cere reabilitarea, în instanță