Aeroporturile se confruntă cu probleme serioase, după ce în timpul pandemiei de Covid-19 au fost disponibilizați mii de angajați, iar acum companiile aeriene caută oameni pentru posturile rămase vacante, scrie Adevărul.
Concediile milioanelor de turiști riscă să fie date peste cap din cauza anulării curselor și a grevelor ce au loc pe aeroporturile din toată Europa. Când lucrurile ar fi trebuit să revină la normal, situația se complică mai tare, iar oamenii se pregătesc de ce este mai rău.
Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului Timişoara, a declarat că pasagerii nu ar trebui să acuze o anumită companie aeriană pentru problemele apărute deoarece pandemia este cea care a dat peste cap lucrurile în toate instituțiile din domeniul aviației civile.
„Acum când a revenit traficul nu poţi să-i aduci atât de repede înapoi şi să-i şi pregăteşti. Sunt mulţi care nu mai vor să se întoarcă, şi-au găsit joburi mai bune”, a declarat Stamatovici.
Aeroportul din Timișoara a renunțat la 41 de persoane, dar a reangajat 36
De asemenea, directorul Aeroportului din Timișoara a declarat că adevăratele probleme sunt pe aeroporturile mari, care au un trafic imens și trebuie să deservească multe curse concomitent și nu au personal suficient.
Stamatovici a declarat că multe companii aeriene din Europa au început să renunțe la anumite zboruri, schimbându-și strategia pentru a oferi condiții cât mai bune celorlalte curse rămase.
Directorul Aeroportului Timișoara a mai menționat faptul că traficul și-a revenit aproape de valorile din 2019, în contextul în care în anul pandemic, traficul a ajuns să scadă cu peste 70%.
„Toată lumea spunea că vom reveni la nivelul anului 2019 până în 2025. În realitate, acum ne aflăm la 9 la sută mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2019. Este foarte bine. În ce priveşte cursele operate, avem o scădere de doar 2 la sută faţă de 2019”, a declarat Daniel Stamatovici.
Și directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a declarat că nu există suficienți angajați în aeroporturi, motiv pentru care există întârzieri care se transmit.
„Sunt întârzieri din cauză că atât aeroporturile, cât și companiile aeriene și de handling au disponibilizat foarte mult personal pe fondul reducerii drastice a traficului în timpul pandemiei”, a declarat David Ciceo.
Reamintim că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat prelungirea grevei însoțitorilor de zbor ai companiei aeriene Ryanair în , în perioadele 12-15, 18-21, 25-28 iulie 2022 pe toate intervalele orare la aeroporturile din: Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma de Mallorca, Valencia, Girona, Santiago de Compostela şi Ibiza.
Citește și articolul: Simion și Popescu, întâlnire de gradul 0 în aeroport. Ministrul Energiei amenință cu o nouă plângere penală