FSANP: Elena Udrea, care a contribuit la sărăcirea unor generații de români, va avea la Penitenciarul Târgșorul Nou condiții mai bune decât bolnavii din spitale

Fostului ministru i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curți de plimbare amenajate.

După ce va fi extrădată în România, Elena Udrea va fi adusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, a anunțat Cosmin Dorobanțu, reprezentantul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), potrivit hotnews.ro. Organizația a reacționat după ce fostul ministru al Dezvoltării a criticat deseori condițiile de detenție din România, susținând că aceasta a contribuit, timp de 10 ani, la sărăcirea unor generații de români, printre care se află și familiile polițiștilor de penitenciare.

Potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Elena Udrea va avea, în închisoare, condiții mult mai bune decât au bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății.

Aceste categorii sociale plătesc, la ora actuală, milioanele de euro furate de fostul politician, transmite FSANP.

„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi.”, a transmis FSANP.

 Potrivit FSANP, Elena Udrea nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești, devenind o cutumă printre politicienii infractori să faca acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie.

După ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi transportată la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile.

Elena Udrea va sta într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul supra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin. În perioada de carantinare-observare, se studiaza  comportamentul și personalitatea Elenei Udrea, se fac examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență. La finalizarea acestei perioade, se vor stabili activitățile și programele la care fostul politician va participa pe perioada deținerii. Având în vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei tot în Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou, ea fiind încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis.

Ce condiții va avea Elena Udrea la închisoare

 Comisia va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecție,  ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării. Statutul de persoană care necesită protecție ii va permite sa participe la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate), fiindu-i asigurat gradul necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane cât și al siguranței proprii. Specificul Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou este reprezentat de celule concepute pentru cazarea la comun a persoanelor private de libertate femei.

Din punct de vedere al spațiului asigurat Elenei Udrea, ii va fi asigurat un spațiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru. Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, fiecare persoană deținută avand acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.

Elena Udrea va beneficia, în mod gratuit, de medicamente, îngrijiri și tratament medical.

Dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al Elenei Udrea este garantat, fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă şi asistenţa medicală de specialitate. Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât şi îngrijirile terminale. Asistenţa medicală, tratamentul şi îngrijirile în penitenciare se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.

București: 880 de blocuri și un spital rămân fără apă caldă până pe 3 iulie

Articolul precedentBucurești: 880 de blocuri și un spital rămân fără apă caldă până pe 3 iulie
Articolul următorUn nou post înființat de către stat: Companiile din România, aflate pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, vor fi controlate de către un supraveghetor plătit cu minim 10.000 de lei pe lună