Florin Spătaru (captură Digi 24)

Companiile din România, supuse sancțiunilor împotriva Rusiei, vor fi controlate de către stat. În acest scop, un supraveghetor  va fi plătit cu cel puțin 10.000 de lei pe lună pentru a participa la ședințe, având acces la toate documentele. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia companiile din România controlate de entităţi supuse sancţiunilor introduse împotriva Rusiei,  îşi vor putea continua activitatea în România fără să aibă conturile blocate. Condiția care trebuie să o indeplinească este să intre sub un sistem de supraveghere din partea statului, potrivit rostonline.ro.

Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

 Oficialul a mai adăugat că în contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, punându-se astfel problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă.

„Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Astfel, se introduce un supraveghetor desemnat de stat pentru aceste companii.

Condiţia pentru instituirea supravegherii este ca aplicarea măsurii restrictive a îngheţării fondurilor şi a resurselor economice ale persoanei juridice să aibă un impact economic semnificativ. Autoritatea competentă sesizată va transmite în termen de o zi lucrătoare solicitarea companiei către Ministerul Economiei pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor. Dacă cererea este aprobată, prin ordin al ministrului Economiei, se desemnează un reprezentant din cadrul ministerului care va fi supraveghetor permanent, ulterior fondurile şi/sau resursele economice ale persoanei juridice fiind deblocate.

Dacă compania nu îndeplineşte condiţiile pentru instituirea supravegherii, Ministerul Economiei comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării acest fapt autorităţii la care a fost depusă cererea firmei respective, după care autoritatea competentă respinge cererea. Supraveghetorul desemnat de stat va putea participa la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, asociaţilor, consiliului de administraţie şi alte asemenea şedinţe privind managementul companiei, în calitate de observator. El  va avea acces în toate locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi la toate documentele primite de persoană juridică, respectiv documente financiar-contabile, juridice şi alte documente care privesc activitatea economică. 

Supraveghetorul desemnat va primi o indemnizaţie la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administraţie sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu funcţie de conducere, dar minim 10.000 lei brut.

Supraveghetorul va monitoriza activităţii persoanei juridice în vederea identificării oricăror indicii rezonabile cu privire la derularea oricăror operaţiuni cu persoane şi/sau entităţi desemnate şi va  informa autoritatea competență şi Ministerul Economiei de fiecare dată când apar suspiciuni privind nerespectarea regimului sancţiunilor.

Mitropolia Olteniei a fost acuzată pentru furt de energie electrică


Articolul precedentFSANP: Elena Udrea, care a contribuit la sărăcirea unor generații de români, va avea la Penitenciarul Târgșorul Nou condiții mai bune decât bolnavii din spitale
Articolul următorTerapie inovatoare pentru pacienții care suferă de atrofie musculară spinală