Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, că educația financiară trebuie explicată pe înțelesul tuturor elevilor, precizând că este importantă cunoașterea instrumentelor de plată, a dobânzilor simple și compuse.
Oficialul a anunțat că în perioada 11-15 aprilie se vor organiza mai multe întâlniri în toate școlile din România unde se va vorbi despre educația financiară.
Ministrul Educației susține că educația financiară este „un punct în educație pentru încetățenirea activă”, reprezentând un „lucru esențial.”
„De educaţie financiară cred că avem nevoie pe tot parcursul vieţii noastre (…) şi este un punct în educaţie pentru încetăţenirea activă, este un lucru esenţial. Este, de asemenea, posibil să organizăm în şcolile din România în toată săptămâna 11 aprilie – 15 aprilie astfel de întâlniri între voi, elevii, cred că ne sunt utile informaţiile şi nouă profesorilor”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.
Data de 11 aprilie a fost instituită „Ziua educaţiei financiare”
Directorul Colegului Naţional „Sfântul Sava”, Elena Crocnan, a afirmat că elevii, educându-se financiar, își vor asuma calitatea de consumator și devin conștienți de riscurile și oportunitățile vârstei prin „exersarea unor aptitudini” privind administrarea bugetului personal.
De asemenea, aceasta a amintit că educația financiară este „susținută atât în activităţi curiculare, cât şi în activităţi extracuriculare anuale.”
„(…) Educaţia financiară se face în şcoală pornind de la situaţiile concrete în care sunt implicaţi elevii şi de la experienţele pe care aceştia le au deja în lumea în care trăim”, a spus Elena Crocnan.
Totodată, directorul Colegului Naţional „Sfântul Sava” a mai afirmat că prin educația financiară, elevii se vor putea informa cu privire la problemele financiare de bază, în scopul realizării unei mai bune protecții.
Reamintim că data de 11 aprilie a fost instituită, prin legea adoptată recent de Parlament, „Ziua educației financiare.” Prin acest act normativ, autoritățile administrației publice centrale și locale sunt încurajate să organizeze diverse întâlniri, seminarii și simpozioane în domeniul educației financiare.
Elevii vor avea posibilitatea în perioada 11-15 aprilie să învețe despre gestionarea resurselor financiare, modul în care banii sunt economisiți, împrumutați sau investiți în societatatea de astăzi.
Citește și articolul: Schimbări majore în structura anului școlar 2022-2023