Uniunea Europeană nu sprijină aderarea Ucrainei în regim de urgență

Solicitarea venise din partea președintelui Volodimir Zelenski

Liderii UE au condamnat vineri Rusia pentru „agresiune militară neprovocată și nejustificată” împotriva Ucrainei. Ei au declarat că vor sprijini Kievul și refugiații ucraineni. Liderii UE nu au avansat ideea aderării Ucrainei în regim de urgență, așa cum a solicitat președintele Volodimir Zelenski.

Liderii europeni au semnat o declarație publicată după mai multe ore de discuții la summit-ul Consiliului European de la Versailles. În declarația comună aceștia „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei”, remarcând faptul că cererea de aderare a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene.

„În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene”, se arată în declarația publicată de către liderii europeni.

Declarația nu oferă garanția de aderare pe care o solicitase Volodimir Zelenski, chiar dacă subliniază intenția UE de a ajuta Ucraina, inclusiv prin asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați.

„Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice, după ce atacul rusesc va înceta. Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni”, se precizează în declarație.

Ucraina nu va adera rapid la Uniunea Europeană

Unele țări UE, în frunte cu Olanda, au precizat că nu există nicio modalitate de a reduce procesul de aderare, nici măcar în cazul Ucrainei.

„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. Toată lumea este șocată”, a declarat premierul olandez Mark Rutte. Evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat”, a mai precizat premieru olandez.

„Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus el.

„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a spus premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Președintele francez Emmanuel Macron a precizat că UE trebuie să trimită un „semnal puternic” de sprijin pentru Ucraina. Președintele francez a exclus posibilitatea ca Ucraina să adere la blocul comunitar în regim de urgență.

„Putem deschide astăzi o procedură de aderare la UE cu o țară aflată în război? Nu cred. Să închidem ușa și să spunem Ucrainei: „Niciodată?” Ar fi nedrept”, a spus Emmanuel Macron.

Liderii europeni au promis alte forme de ajutor pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro care va fi acordată prin facilitatea europeană pentru pace a UE, utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului.

Liderii europeni au promis că vor sprijini reconstrucția Ucrainei după război.

Consumul de alcool în Europa a scăzut din cauza pandemieii

Articolul precedentLudovic Orban, despre platforma care va scana dezinformările online: „Sper că este o știre falsă”
Articolul următorFormularul de Localizare a Pasagerului nu mai trebuie completat la intrarea în România