Dan Cărbunaru (captură video)

Guvernul a adoptat un act normativ privind abrogarea Formularului de Localizare a Pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„A fost aprobată ordonanţa care abrogă OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Practic, Guvernul, prin abrogarea acestei ordonanţe, ţinând cont de încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României, respectiv încetarea aplicabilităţii măsurilor adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, a eliminat obligativitatea completării formularului digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară sau cu maxim 24 de la intrarea în ţară. Formularul de localizare a pasagerului nu va mai fi obligatoriu pe teritoriul naţional”, a declarat Cărbunaru.

Formularul PLF nu va mai fi obligatoriu la intrarea în România, dar sunt alte state care aplică această măsură. Din acest motiv cetățenii români care călătoresc în alte țări trebuie să verifice dacă statele unde se deplasează sau pe care le tranzitează solicită completarea acestui document.

Introducerea PLF în România a apărut căaurmare a unui context european în care tot mai multe state au introdus acest formular pentru a veni în sprijinul persoanelor care riscau să se infecteze cu SARS-Cov-2.

Formularul de Localizare a Pasagerului a creat probleme românilor

Guvernul a adoptat joi, 3 februarie 2022, o ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF). Decizia a fost luată în urmă problemelor apărute în aplicarea acestui mecanism, foarte mulți români acuzând că au fost amendați pe nedrept.

Executivul a decis ca anumite persoane să poată completăa singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România. Persoanele puteau completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intrăaîn țară, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi, iar valoarea acestor amenzi a fost în cuantum de 360.991.000 lei.

Din 20 decembrie 2021 toate persoanele care intră în ţară au avut obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară.

Dan Cărbunaru: Formularul de Localizare a Pasagerului trebuie completat în continuare la intrarea în ţară

Articolul precedentUniunea Europeană nu sprijină aderarea Ucrainei în regim de urgență
Articolul următorSancțiuni în conflictul imobiliar de pe plaja Corbu: Complexul de lux va fi demolat