Formularul de Localizare a Pasagerului (PLF) va rămâne în vigoare până la abrogarea legislaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Persoanele care intră pe teritoriul României nu mai au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară certificatul verde COVID sau rezultatul negativ al unui test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, a mai precizat acesta.
Dan Cărbunaru a mai precizat că astăzi este prima zi în care efectele stării de alertă instituită în România în urmă cu doi ani s-au încheiat.
„În privinţa certificatului verde şi altor condiţii de intrare în ţară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri care ridică starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în ţară, ca o consecinţă a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document, pe care cetăţenii români îl pot utiliza în alte ţări care au menţinut această formulă, necesitatea certificatului verde. Rămâne, aşadar, un document util, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină”, a precizat Dan Cărbunaru.
Formularul de Localizare a Pasagerului trebuie completat în continuare
Valabilitatea certificatelor verzi COVID eliberate de autorităţile române până-n prezent rămâne până la data de 31 decembrie, anul acesta.
„Dar, repet, consecinţa directă a Hotărârii CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină, dacă nu va prezenta un certificat verde la intrarea în România. Deci, nu va mai fi un document obligatoriu pentru cetăţenii români la intrarea în ţară, de asemenea, nici testarea nu se mai include în condiţiile pe care cei care intră în România le vor avea de îndeplinit pentru a evita carantinarea”, a precizat Dan Cărbunaru.
Formularul de Localizare a Pasagerului rămâne în vigoare până la abrogarea OUG nr.129/2021. Documentul trebuie completat de persoanele care intră în România.
„După cum ştiţi, introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european, în care tot mai multe state l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectaţi sau în risc de a fi contaminaţi de virusul SARS-CoV-2. Şi, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunţa şi România la un astfel de document. Până când, însă, nu se va întâmpla acest lucru, deci pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ, OUG 129/2021, rămâne în vigoare. Deci, facem un apel în continuare ca cetăţenii români să continue să îşi proceseze, să-şi completeze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat”, a mai declarat Cărbunaru.