Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare: Nu există depășiri ale nivelului radiațiilor după oprirea alimentării cu energie electrică la Cernobîl

Alimentarea electrică a centralei nucleare a fost oprită

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) anunță că în urma întreruperii alimentării cu energie electrică la Cernobîl nu au fost semnalate depăsiri ale nivelului de radiații la nivelul teritoriului ucrainean.

Toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație, precizează instituția.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, a comunicat Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

Alimentarea electrică a centralei nucleare este oprită

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată în urma acţiunilor militare ruse. Anunțul a fost făcut miercuri de către compania națională ucraineană de energie Ukrenergo. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează că, dacă rețeaua electrică de la Cernobîl nu este reparată, există pericolul apariției unor scurgeri radioactive.

„Singura rețea de electricitate care alimentează centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, este defectă. Centrala nu mai are curent electric. Fac apel la comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de intervenție să repare rețeaua.

Rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajung pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat vor înceta să mai funcționeze, făcând iminentă scurgerea de deșeuri radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune în pericol întreaga Europă. Trebuie să înceteze imediat!”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrală nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Anunțul a fost făcut marţi de către reprezentanții agenţiei nucleare a ONU. Alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă. Generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil pentru doar 48 de ore. Compania ucraineană de energie a comunicat că zona se află sub controlul rușilor, nefiind posibilă intervenția pentru repararea liniilor de electricitate.

Întreruperea curentului electric la centrala nucleară de la Cernobîl nu are un „impact critic asupra siguranței”, a anunțat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena.

„Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrală nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate”, a transmis AIEA.

Ministrul Mediului, anunț după incendiul izbucnit la centrala nucleară din Ucraina: Nu există niciun pericol pentru populația din România

Articolul precedentDan Cărbunaru: Formularul de Localizare a Pasagerului trebuie completat în continuare la intrarea în ţară
Articolul următorCe sumă a cheltuit România pentru sprijinirea refugiaților ucraineni