Dan Cărbunaru (captură video)

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că toți cetățenii ucraineni care nu au documente de identitate pot solicita azil în țara noastră, aceasta fiind singura procedură prin care pot primi protecție și acces pe teritoriul național.

Totodată, Cărbunaru a amintit că cetățenii ucraineni care ajung în România și au pașapoarte biometrice au posibilitatea să rămână în țara noastră timp de 90 de zile sau să meargă în alt stat european.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a mai amintit că la frontiera de vest a fost nevoie de o mobilizare a Poliției de Frontieră pentru a gestiona fluxul de refugiați de război din Ucraina.

Autoritățile române sprijină cetățenii care intră pe teritoriul țării noastre

De asemenea, Dan Cărbunaru a mai precizat că persoanele care au pașaport normal, autoritățile române vor emite o viză necesare care să îi ajute, alături de pașaport, să pătrundă în țara noastră.

„Există şi alte categorii de cetăţeni ucraineni care nu au un paşaport, dar au un document care îi poate ajuta să se identifice în faţa autorităţilor şi inclusiv în aceste situaţii ei sunt procesaţi, identitatea lor este procesată şi au acces pe teritoriul naţional. Cetățenii care nu au niciun document de identitate (…) soluţia pentru ei este să solicite azil în România. Este singura procedură care le oferă simultan protecţie şi acces pe teritoriul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit Agerpres.

Oficialul a informat că de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, pe teritoriul țării noastre au intrat aproape 120.000 de cetățeni ucraineni, iar dintre aceștia, 70.026 au părăsit țara noastră.

De asemenea, Cărbunaru a mai precizat că în România au rămas 46.435 cetăţeni ucraineni, dintre care 18.000 sunt minori. Mai mult, 1.070 au solicitat azil în România.

Potrivit celui mai recent raport ONU, numărul refugiaților care au fugit din Ucraina în țările vecine a ajuns la aproape 836.000 de persoane. Totodată, se estimează că 4 milioane de ucraineni își vor părăsi țara din cauza conflictului ruso-ucrainean. Uniunea Europeană a anunțat că va oferi drept de muncă și ședere pentru cei care fug din calea războiului pentru o perioadă de 3 ani.

Citește și: Papa Francisc le mulțumește polonezilor pentru sprijinul acordat refugiaților din Ucraina

Articolul precedentCocktail Molotov: o poveste aiuristico-paranoidă, un iPad malefic și-o ușă patrioată
Articolul următorMinistrul de Externe rus: “Al treilea război mondial va fi nuclear şi distructiv”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.