Papa Francisc (Vatican News)

De la începutul invaziei rusești asupra Ucrainei, sute de mii de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului spre țările vecine, iar mobilizarea oamenilor pentru a oferi sprijin a fost uimitoare.

Polonia, România, Slovacia, Ungaria sunt doar câteva dintre țările care au decis să le ofere refugiaților o mână de ajutor într-o perioadă dificilă. Bunăvoința oamenilor nu a fost trecută cu vederea de Papa Francisc, care a lăudat Polonia pentru că a acceptat să primească cea mai mare parte a refugiaților de război.

La audiența generală săptămânală din Miercurea Cenușii, după ce s-a adresat polonezilor, Suveranul Pontif s-a abătut de la discursul său pentru a anunța că translatorul în poloneză este ucrainean, informează Agerpres.

„Vă sunt profund recunoscător şi vă binecuvântez din suflet”

Șeful Bisericii Catolice a declarat că părinții acestuia sunt în Kiev, în adăposturile subterane.

„Acompaniindu-l, îi acompaniem pe toţi oamenii care suferă din cauza bombardamentelor, inclusiv pe părinţii săi vârstnici şi pe atât de mulţi alţi bătrâni care se află în adăposturi subterane, apărându-se. Să ne amintim de aceşti oameni în inimile noastre”, a îndemnat Papa Francisc.

De asemenea, acesta a amintit faptul că poporul polonez a fost primul care și-a deschis brațele pentru a primi pe cetățenii ucraineni care fug din calea războiului.

„Aţi fost primii care aţi susţinut Ucraina, deschizându-vă graniţele, inimile şi uşile caselor către ucrainenii care fug de război. Le oferiţi cu generozitate tot ce au nevoie pentru a trăi în demnitate, în pofida dramei momentului. Vă sunt profund recunoscător şi vă binecuvântez din suflet!” a conchis Suveranul Pontif.

Reamintim că în urmă cu două zile, liderul de la Vatican a făcut apel pentru înființarea de coridoare umanitare care să ajute oamenii să părăsească Ucraina. Mai mult, acesta a mai precizat că liderii lumii ar trebui să își facă un examen „de conștiință serios”, precizând că Dumnezeu înseamnă pace și nu război.

Totodată, Vaticanul a anunțat că vrea să „înlesnească dialogul” între Rusia și Ucraina pentru a aduce pacea în Europa.

Aproape 900.000 de ucraineni și-au părăsit casele din cauza războiului ce a izbucnit în urmă cu șapte zile. În România, peste 1.000 de persoane au cerut azil.

Vaticanul vrea pace în Europa: „Nu este niciodată prea târziu”

Articolul precedentRefugiaţii din Ucraina vor fi testaţi pentru tuberculoză
Articolul următorRefugiaţii ucraineni care au ajuns în Banat aleg să părăsească România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.