Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

Guvernul rus a interzis exporturile de zahăr şi de lemn în „ţările neprietenoase” cu Rusia. Guvernul a suspendat și exportul de cereale în statele din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) pentru a proteja piaţa internă, a anunţat Ministerul pentru Dezvoltare Economică.

O comisie a Ministerului de Comerţ a decis interzicerea exporturilor de grâu, secară, orz şi porumb în ţările din UEE până pe data de 31 august 2022. Au fost interzise și exporturile de zahăr din trestie şi zahăr rafinat pentru toate statele, până la aceeaşi dată.

„Deciziile au ca scop garantarea securităţii alimentare a ţării şi vor ajuta la protejarea pieţei interne în contextul actual”, a declarat o sursă din minister.

Biroul de presă al ministerului a precizat că Federaţia Rusă trebuie să se protejeze de impactul unor factori negativi în condiţii de instabilitate pe piaţa mondială, depăşind creşterea cererii şi preţurile mondiale la alimente.

În ceea ce priveşte lemnul şi materiile prime derivate pentru producţia de hârtie şi placaje, printre altele, Guvernul rus a interzis exporturile în „ţările ostile” până la finele anului. Printre țările ostile se află Statele Unite şi ţările din Uniunea Europeană.

”Decretul Guvernului restrânge temporar transportul anumitor tipuri de produse de lemn din Rusia spre statele care au acţiuni neprietenoase” , a spus cabinetul miniştrilor.

Guvernul ucrainean a interzis de asemenea exporturile de bunuri esențiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, potrivit unei decizii adoptate marți de executivul de la Kiev.

Astfel, va fi „interzis” exportul de ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare, grâu, porumb, carne, precum și de bovine și produse secundare din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Agriculturii și Alimentației, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” și „pentru a răspunde nevoilor populației pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”.

Tot mai mulţi ruşi au încredere în Putin

Articolul precedentVicepreşedintele SUA, Kamala Harris, anunţ la Bucureşti: Un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor
Articolul următorClotilde Armand a primit o lovitură grea din partea justiției din România!