sursa foto: news.ro

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a afirmat vineri, la Bucureşti, că un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor ţărilor aflate în Alianţa Nord-Atlantică. Peşedintele Klaus Iohannis a menţionat că nu sunt date care să indice faptul că România ar fi ţinta unei agresiuni.

“Trebuie să repet că SUA sunt angajate în prietenia şi dedicarea pentru România şi acest angajament cu trupe pentru România, cel mai recent forţele batalionului Striker. Aşa cum ştie poporul român, aşa cum ştim cu toţii, este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia. În ceea ce priveşte cu ce s-ar putea întâmpla cu comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, dar noi suntem foarte fermi şi este clar ca membri NATO, că un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tuturor”, a transmis vicepreşedintele SUA.

Noi sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei

Iohannis a precizat că nu sunt date că România ar fi ţinta unei agresiuni.

“Nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Este clar că această acţiune a Rusiei, acest război împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a explicat preşedintele Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, au anunţat că au discutat despre noi sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei.

”Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice”, a afirmat Kamala Harris. Klaus Iohannis a precizat că, dacă vor fi necesare noi sancţiuni, acestea vor fi impuse.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris a precizat că s-a impus sancţiuni importante Rusiei, iar efectele acestora se văd deja.

”De la început, SUA au încercat să se angajeze în activitate diplomatică în mod dinamic. Din ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am observat la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de rezolvare a acestor probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi trebuie să existe consecinţe serioase în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia”, a afirmat Kamala Harris.

Klaus Iohannis a afirmat că pachetul de sancţiuni a fost discutat cu SUA şi NATO, cu UE.

”Vom continuă să discutăm cu aliaţii noştri. Vorbim despre partea economică şi am arătat că suntem ferm hotărâţi să implementăm art 5 al NATO şi, dacă va fi necesar să aplicăm alte sancţiuni, acestea vor fi aplicate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, susține că actuala criză energetică poate fi o oportunitate pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabile.

„Am discutat despre sprijinul atât de necesar pe care trebuie să-l acordăm Republicii Moldova. E o situație unică, având în vedere numărul de refugiați. Am analizat și perspectivele securității energetice.

Această criză energetică poate reprezenta o oportunitate istorică pentru trecerea la sursele regenerabile și de a nu mai depinde de gazul rusesc.

După cum probabil vă amintiți am lansat proiectul comun de introducere a reactoarelor mici nucleare. Nu în ultimul rând este menținerea și consolidarea relației transatlantice prin cooperarea României – NATO și G7.

Aniversăm 25 de ani de la lansarea parteneriatului nostru strategic și pot spune că se află la cel mai înalt nivel. Am discutat cu doamna vicepreședinte aprofundarea tuturor punctelor”, a spus Iohannis.

Zelenski, un nou mesaj: Ucrainenii sunt oameni mândri care își apără întotdeauna pământul

Articolul precedentTot mai mulţi ruşi au încredere în Putin
Articolul următorRusia a suspendat temporar exporturile de cereale, zahăr şi de lemn în ţările ostile