Complexul rezidențial de la Corbu cuprinde 24 de locuințe cu un etaj și este ridicat pe terenul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Lucrările au început în luna noiembrie a anului trecut, iar acum 80 la sută din ansamblul de locuințe este ridicat.
Firma care ridică un ansamblu rezidenţial pe plaja sălbatică de la Corbu a fost amendată cu suma de 50.000 de lei de poliţiştii constănţeni
Oamenii legii au obligat societatea respectivă să oprească activitatea de construire a imobilelor, să desfiinţeze lucrările realizate până în prezent şi să aducă terenurile la starea iniţială. USR a anunţat că lucrările sunt oprite la Corbu, după ce Prefectura Constanţa a atacat în instanţă autorizaţiile de construire, relatează News.ro.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a precizat că, în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la construcţia unui complex rezidenţial de locuinţe, pe plaja Corbu, în zona ariei protejate a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu şi au început verificări.
Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au dispus oprirea lucrărilor, după ce au constatat anumite neconformităţi
De asemenea, la data de 26 februarie, întrucât executantul construcţiei nu a oprit lucrările, poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora, precizează G4 Media.
“În cursul zilei de ieri, 10 martie, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Constanţa şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona menţionată, fiind constatat faptul că, în faza de execuţie a celor 24 de corpuri de locuinţe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu. Astfel, societatea comercială (beneficiarul investiţiei) a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 de lei, precum şi măsura complementară de sistare a activităţii de construire a imobilelor, desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenurilor la stare iniţială”, a transmis IPJ Constanţa, mai arată sursa citată.
Parlamentarii USR au cerut în justiţie anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum şi suspendarea şi oprirea executării lucrărilor
USR a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a reuşit să suspende construcţiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu, prin petiţia adresată Prefecturii Constanţa pentru a ataca în justiţie autorizaţiile de construire.
“Prefectura Constanţa a anunţat, într-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai USR, că a cerut în justiţie anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum şi suspendarea şi oprirea executării lucrărilor până la soluţionarea pe fond a cauzei.Pe 17 februarie 2022, mai mulţi deputaţi şi senatori USR au adresat o petiţie Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiţie actele care stau la baza emiterii autorizaţiilor de construcţie pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză”, a precizat USR.
USR a menţionat că la Corbu se ridică un ansamblu rezidenţial de lux, cu peste 150 de imobile, care se întinde pe o suprafaţă de 27.700 de metri pătraţi, precizând că această construcţie este în mijlocul unei arii naturale protejate prin lege.
Declic, despre complexul de la Corbu: “Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului din zonele protejate de lege”
De asemenea, în cursul lunii februarie, Declic a lansat o petiție contra construcțiilor demarate pe plaja sălbatică de la Corbu.
Cu toate că legea interzice construcțiile în arii naturale protejate, Administrația Biosferei Delta Dunării, NATURA2000, APM Constanța au eliberat avize pentru construcție în acea zonă.
Mai mult, Primăria Corbu a emis autorizație de construcție pentru respectivul complex turistic de lux.