Judecătorii ieșeni au decis ridicarea măsurii controlului judiciar impus lui Mihai Chirica

Măsura a fost impusă de procurorii DNA, în urmă cu o săptămână, într-un dosar în care acuzat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției.

Tribunalul Iași a admis, vineri, contestația depusă de edilul Mihai Chirica împotriva ordonanței prin care procurorii DNA au dispus controlul judiciar, de 60 de zile, în cazul său, acesta fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției, relatează News.ro.

Astfel, interdicția de a nu-și desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta, adică aceea de primar, a fost ridicată, acesta putând reveni la serviciu în Primăria Iași. Decizia este definitivă. Marius Striblea, avocatul lui Mihai Chirica, a afirmat că nu se poate face confuzia între funcţie şi atribuţii.

Mihai Chirica are restricţii de a intra în Primărie

Potrivit lui Striblea, legea se referă la interzicerea unor activităţi în exercitarea cărora primarul este suspectat că a săvârşit o infracţiune şi nu vizează funcţia.

„Funcţia de primar, aşa cum am arătat în instanţă, presupune o multitudine de activităţi. Nu poţi să interzici întreaga funcţie a primarului, interzicând în acelaşi timp să încheie căsătorii, să încheie contracte pentru Primărie, pentru comunitate, să participe la şedinţe de Consiliu Local, să se deplaseze în străinătate pentru interesul comunităţii. Sunt activităţi cu totul diferite, adevărat că fac parte din aceeaşi funcţie, dar nu au nicio legătură cu dosarul în cauză. O interdicţie care s-ar fi referit la coordonarea Direcţiei de Urbanism ar fi fost una care putea să pară cât de cât temeinică. Celelalte chestiuni sunt aberante, mai ales că prin această interdicţie, primarul rămâne şi fără indemnizaţia de care are dreptul. Este singurul venit al primarului”, a declarat Marius Striblea, avocatul lui Mihai Chirica.

„Semnezi ca primarul”, un risc asumat  

De altfel, edilul a făcut recent o postare în care susține că expresia „Semnezi ca primarul” a devenit celebră tocmai din cauza volumului mare de documente care trebuie semnate, ca autoritate publică. Mai mult, a precizat acest, în cei 7 ani de mandat ca primar al Iașiului a semnat peste 200 de documente zilnic.

„A fost o săptămână grea, în care nu mi-am putut exercita atribuțiile de primar ales al Municipiului Iași. Așa cum am spus întotdeauna, cred în Justiție și în Statul de Drept. Iată că astăzi Justiția a decis că am dreptul și obligația de a veni la treabă! Mă întorc, așadar, la Primărie, pentru a pune în practică proiectele pe baza cărora mi-ați acordat votul. Voi munci la fel ca și până acum și nu voi precupeți niciun efort pentru a menține orașul funcțional și pentru a contribui la dezvoltarea lui, astfel încât să putem fi mândri de Iașul nostru iubit! Vă mulțumesc pentru încredere”, a scris Mihai Chirica pe contul său de socializare după aflarea verdictului dat de Tribunalul Iași.

Mihai Chirica, „liber” la judecarea dosarului „Skoda”

Articolul precedentClipe de coșmar la Spitalul Colțea. S-a întors Lavinia Coțofană, judecătoarea dată afară din magistratură. Administrația Spitalelor explică de ce Coțofană NU poate fi simultan în două locuri
Articolul următorASF are un nou site de „educație financiară”