Sebastian Burduja (Facebook)

Deputatul Sebastian Burduja (PNL) a anunțat depunerea unui proiect legislativ ce „reglementează interdicția liderilor sindicatelor și patronatelor de a fi membri în partide politice”.

Burduja, deputat de București, susține că inițiativa a fost inspirată de greba ilegală de la STB, din ianuarie, pentru care vinovat a fost Vasile Petrariu, consilier general PSD și lider de sindicat.
„Am depus proiectul legislativ ce reglementează interdicția liderilor sindicatelor și patronatelor de a fi membri în partide politice. Inspirat de greva ilegală de la STB, din luna ianuarie, proiectul abordează o problemă sistemică a României, cauzată de interesele financiare și politice care se regăsesc în jurul sindicatelor din majoritatea companiilor de stat românești.  Diverși lideri sindicali sunt sau au fost aleși locali sau parlamentari ai diverselor partide, continuând nestingheriți activitatea în asociațiile sindicale și amestecând, inevitabil, interesele membrilor de sindicat cu agenda politică”, a scris Burduja pe contul său de socializare.

Parlamentarul susține evidența conflictului de interese, mai ales în acest caz, subliniind că „aceeași persoană nu poate să facă și politică de partid, ca membru sau ca ales public, și să reprezinte și interesele partenerilor sociali”, astfel că propunerea sa scoate în afara legii aceste situații, atât pentru conducerile sindicatelor, cât și pentru conducerile patronatelor.

„Propunerea a fost semnată de aproximativ 30 de colegi, dar am primit foarte multe reacții pozitive și sper ca acestea să se reflecte în votul din comisii și din plen. Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democrație funcțională. Rolul partenerilor sociali este vital, dar aceștia trebuie să rămână fideli intereselor celor pe care îi reprezintă, nu intereselor politicianiste de moment. E timpul să facem ceea ce trebuie”, a concluzionat deputatul Sebastian Burduja.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a afirmat, în ianuarie, că greva de la STB a fost una ilegală, lucru confirmat și de către instanță. „Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă (n.r de către reprezentanții salariaților). E o grevă orchestrată de sindicatul reprezentantiv și avem dovezile. Avem deja scrise plângerile penale împotriva liderilor de sindicat. Este o grevă politică al cărui vinovat este domnul Petrariu, consilier general PSD și lider de sindicat”, declara edilul, la acel moment.

Nicușor Dan acuză implicarea unui consilier general în greva de la STB

Articolul precedentGeorge Simion vrea alegeri anticipate, ca „mișcarea patriotică reprezentantă de partidul nostru să ajungă la guvernare”
Articolul următorClipe de coșmar la Spitalul Colțea. S-a întors Lavinia Coțofană, judecătoarea dată afară din magistratură. Administrația Spitalelor explică de ce Coțofană NU poate fi simultan în două locuri