Călin Popescu Tăriceanu are din nou „șansa” de a da ochii cu procurorii anticorupție, după ce în urmă cu nicio lună a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, faptă comisă în calitate de președinte al Senatului. De această dată, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale pentru fapte comise pe vremea când Tăriceanu era premier. Tăriceanu este acuzat de luare de mită, însă acesta spune că totul este o aberație și că nu a avut legătură cu nicio asemenea faptă.

DNA spune că acesta „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”.

Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Erau o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare, eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost luați de altcineva cu care eu n-am avut nicio legătură. Este legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft, iar în perioada mandatului meu cu toate că au fost luate patru Hotărâri de Guvern dintre care una, atenție, avizată inclusiv de procurorul general de atunci, dna Kovesi, aceste patru HG nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci nu avea cum să ajungă bani la mine. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. 800.000 de dolari este în capul DNA-ului”, a spus Tăriceanu la Antena3, citat de Știri pe Surse.

În comunicatul DNA se arată și de ce aceste acuzații vin abia acum: „Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece. La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.
Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar
”.

Articolul precedentKim Jong-Un: Un trecut controversat îi aduce o funcție nouă
Articolul următorMihai Tudose, acuze grave la adresa Guvernului