Kim Jong-Un
Kim Jong-Un

Răsturnare de situație: liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a fost ales duminică în funcția de secretar general al Partidului Muncitorilor la putere.

Desigur, este vorba de o acțiune menită să-i consolideze puterea, de menționat fiind și faptul că în ultimii ani liderul nord-coreean fusese preşedintele formațiunii unice.

Anunțul a fost făcut astăzi de agenţia oficială KCNA, citată de Agerpres și G4media.

Kim Jong-un, reales conducător absolut în Coreea de Nord. Sora sa, eliminată din conducerea partidului unic

Revenind la schimbarea de titulatură și urmărind un raport al analiştilor se poate ajunge la o singură concluzie: este vorba de o ”încoronare” pur simbolică, act care tinde să-l pună pe Kim Jong-Un pe un piedestal mai înalt și cu mai multă autoritate, în condițiile în care statul nu poate gestiona criza pe care o traversează.

Kim Jong-Un face noi exerciții de imagine: A fost ales secretar general al partidului la al 8-lea congres

În momentul de față, Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale, criză pusă pe seama coronavirusului și a izolării totele a statului.

Afacere politică, într-o familie politică: Congresul Partidului Muncitorilor a înlocuit-o pe Kim Yo Jong, sora mai mică şi consiliera lui Kim, din conducerea formațiunii.

Coreea de Nord și liderul absolut

De asemenea, schimbarea de titulatură ”este un alt mod indirect de a admite că planurile introduse în 2016 – inclusiv noul sistem al preşedintelui – nu au funcţionat cu adevărat”, a comentat Ahn Chan-il, cercetător la Institutul mondial de studii nord-coreene de la Seul.

O altă analiză: întrebarea care a fost omniprezentă în presă pe parcursul anului 2020 viza starea de sănătate al liderului Kim Jong-un, dar și posibilitatea ca acesta să nu mai fie în viață. Joc politic, speculație a presei sau atenție îndreptată spre orice altceva decât coronavirusul, informația conform căreia liderul corean ar fi decedat a fost publicată de mai multe tabloide.

Kim Jong-un e mort? Informația, publicată de mai multe tabloide, este deocamdată o speculație greu de verificat

Revenire în formă și în funcție: fratele devine secretar general, sora este înlocuită, iar delegaţii își exprimă sprijinul deplin.

Ca rezumat, nu asistăm la scrierea unei noi pagini de istorie, ci la o subliniere, o îngroșare, o scoatere în evidență: liderul suprem merită cât mai multe funcții pentru a-și demonstra, zilnic, supremația.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTomac se simte atacat și reacționează: „Nu voi lăsa pe nimeni să-și justifice neputința aruncând cu noroi spre partidul pe care l-am condus”
Articolul următorTăriceanu, o nouă problemă penală: DNA anunță că ar vrea să îl ancheteze pentru o mită de 800.000 de dolari
Jurnalist full-time / Pesimist part-time