Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli cu doi furnizori care solicită un preţ de trei ori mai mare decât cel mai mic preţ ofertat. Mai mult, că IGSU semnează doar contractele consecvente, recepționează și distribuie în baza solicitării ministerelor de resort.
„Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente, receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire. Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.
Şeful DSU a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă care ar trebui să ajungă în şcoli, prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.
„Noi am primit acordurile-cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente. Şi aici (n.r. primul lot) avem: primul furnizor, 3 milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, 5 milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite. Al treilea furnizor, 1 milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ. S-a acceptat o variabilitate, dar aici… îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi… Adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord-cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei. Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile”, a explicat Arafat.
Din cadrul Lotului II, la care au fost patru furnizori câștigători, Arafat a precizat că cel cu 2,4 milioane de teste nu a livrat, deși avea termen în 2 decembrie, în timp ce firma care avea de livrat 1,5 milioane s-a ocupat de acest aspect cu o săptămâna mai devreme decât termenul la care se angajase.
O altă situație a fost în cazul firmei care contractase livrarea a 3 milioane de teste, dar „contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit. Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie”, a mai spus șeful DSU, care și-a continuat explicațiile cu privire la un contract ce prevedea livrarea a 3 milioane de teste, la preţul de 14 lei, dar pentru care încă se află „în aşteptare, să vedem ce se întâmplă”.
Situația privind lotul III este următoarea: „1 milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a detaliat Raed Arafat.
Mai mult, în urma solicitării făcute de Ministerul Educației, cu privire la ambalarea testelor individual, Arafat a spus că în caietul de sarcini nu s-a cerut acest lucru, iar dacă se va impune pe viitor este posibil ca numărul ofertanților să fie mai mic, mai mult, ca prețul per bucată să crească.
De altfel, potrivit documentației de atribuire a achiziționării testelor rapide de salivă, publicată de ONAC, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic s-a stabilit pe baza criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”.
Botezatu și Sile Cămătaru, printre câștigătorii primului lot de teste non-invazive