Sursa: Facebook

Fostul premier Victor Ponta a vorbit aseară despre ultimele mișcări de pe scena politică, prezentul „glorios” dar și trecutul „de succes”, analizând nu doar personajele care s-au tot succedat la guvernare, ci și deciziile politice.

Invitat la AlephNews, Ponta a vorbit (din nou) despre momentul cel mai tensionat din întreaga sa carieră politică, cel al alegerilor prezidențiale din 2014.

Chiar dacă „lupta” finală din turul 2 s-a dat între el și Klaus Iohannis, Ponta a arătat că, de fapt, se temea de Dan Diaconescu, cel care a candidat din partea propriului partid – Partidul Poporului-Dan Diaconescu. La acea vreme, candidați la președinție au fost și Elena Udrea (PMP, susținută de PNȚCD), Monica Macovei (candidat independent), Călin Popescu Tăriceanu (candidat independent, susținut de PLR), Teodor Meleșcanu (candidat independent), Hunor Kelemen (UDMR), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gheorghe Funar (candidat independent), William Brânză (PER), Zsolt Szilágyi (PPMT), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) și Mirel Mircea Amariței (Prodemo). În final, Dan Diaconescu a obținut 382.526 de voturi, adică 4,03%, fiind surclasat nu doar de Ponta și Iohannis, ci și de Tăriceanu (5,36% din voturi), Elena Udrea (5,20%) și Monica Macovei (4,44%).

Cea mai grea campanie, sincer. Cel mai puternic adversar politic a fost Dan Diaconescu. Pentru că totuși, a venit la mine, pe terenul meu, unde râul, ramul, îmi erau prieteni, cum se spune, și admit că am tremurat până în ultima secundă. Pe de altă parte, însă, eu m-am gândit că nu-l mai votează nimeni pe Iohannis după dezbaterea aia, și totuși l-au votat 6 milioane. Deci e clar că nu știu nimic despre politică”, a spus Victor Ponta pentru sursa citată.

În ciuda acestei ultime afirmații, referitor la vremuri mai apropiate – în ceea ce privește guvernarea liberală, chiar dacă a spus că… îi place „de toți”, Ponta nu a fost chiar laudativ la adresa lui Ludovic Orban și a lui Florin Cîțu. Analiza acestuia s-a limitat la perioada în care PNL a preluat guvernarea și a obținut premierul, începând cu cel care pe atunci conducea liberalii.

Da, îmi place Ciucă… Eu l-am propus ca Şef al Statului Major. Mie îmi place de toţi. Sunt om de afaceri. (…)

Orban a fost catastrofă mondială ca prim-ministru (…). Atâta şpăgărie ca pe vremea lui n-am văzut. (…) Cîţu a fost jale (…) s-a luptat cu Orban. În final, l-a ucis pe Orban şi a căzut şi el. E ca-n filmele cu samurai. În final se tăiau amândoi şi cădeau laţi într-o baltă de sânge”, a făcut o paralelă fostul premier.

Analiza lui Ponta a continuat cu prezentul politic, respectiv actorii care acționează acum în Parlament. Din punctul său de vedere, „toţi politicienii vechi sunt la fel. Frustrarea anti-UE, frustrare atacurilor pe biserică şi familia tradiţională…. AUR e coerent. (…) AUR e marele câștigător.. USR (…) nu i-a dus mintea”.

Și, evident, fostul premier a vorbit și despre subiectul intrării PSD la guvernare. Din perspectiva acestuia, „PSD nu are cum să mai crească mult. Le-a oprit creşterea. Guvernarea îi va eroda (…). Acum vor da vina şi se vor reactiva şi vor constata că toată vina e de la PSD”, însă a admis că social democrații „pierdeau dacă stăteau pe margine şi jucau la off-side”.

Articolul precedentArafat vine cu explicații în cazul testelor non-invazive distribuite în școli: „IGSU semnează doar contractele subsecvente”
Articolul următorExplozie urmată de incendiu la o pensiune din Cluj