Poliția de Frontieră

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că autoritățile române vor adopta o Hotărâre de Guvern ce prevede limitatea numărului de puncte de trecere a frontierei prin care vor putea tranzita deșeurile reciclabile. De altfel, ministrul susține că „există o crimă organizată în acest domeniu”, în contextul în care deșeurile nu pot face obiectul activităților de import-export între statele Uniunii Europene.

„În România problema apare în momentul în care aceste cantităţi nu sunt urmărite pe traseu şi nu avem o trasabilitate clară a acestora şi nu ştim dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfăşoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (…) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deşeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantităţi de materiale reciclabile”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.

Totodată, ministrul a afirmat că au fost peste 2.400 de controale ale Gărzii Naționale de Mediu strict pe deșeurile care au intrat sau urmau să intre în țară. „Au fost peste 140 de transporturi întoarse de la graniță și sunt dosare penale deschise. Sunt deja persoane trimise în judecată, deci există o acțiune concertată a Gărzii de Mediu”, a mai spus Tanczos Barna.

Mai mult, acesta a afirmat că în sprijinul Ministerului Mediului au trebui să vină MAI, cu mai multe servicii, dat fiind faptul că nivelul de criminalitate la care s-a ajuns este peste puterea de rezolvare a ministerului de resort. „Au fost inclusiv persoane arestate în urma dosarelor penale deschise în urma controalelor făcute de AFM, pentru că există acest fenomen, nu neagă nimeni, este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalități. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu și atât procurorii, cât și Ministerul de Interne, polițiști, jandarmi, trebuie să vină în sprijinul Ministerului Mediului, pentru că singur Ministerului Mediului sau Garda de Mediu nu va reuși să facă față”, a mai spus ministrul.

De altfel, Teodor Niță, procuror specializat în combaterea infracțiunilor de mediu în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a avertizat că România s-ar putea transforma „într-o uriașă ladă de gunoi”, în situația în care „transferurile ilicite de deşeuri, care constituie o preocupare din ce în mai serioasă a tuturor autorităţilor din UE,  au devenit mai bănoase decât drogurile în multe locuri. Pentru că droguri consumă mai mulţi sau mai puţini, dar deşeuri produc toţi”.

Iar acest fapt vine în contextul în care „depozitarea tonei de gunoi la noi e 17-35 de euro, în Marea Britanie e 500 de lire sterline, în Italia e 500 de euro”, a declarat Niță, la Digi 24.

Tanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”

Articolul precedentRomânia, o nouă zi de sărbătoare: Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
Articolul următorArafat vine cu explicații în cazul testelor non-invazive distribuite în școli: „IGSU semnează doar contractele subsecvente”