La Spitalul Colțea, oricând se poate produce o tragedie. Rețeaua de oxigen nu beneficiază de mentenanță, deși este folosită la capacitate maximă, mai ales în plină pandemie de Covid.

Medicii au alertat autoritățile, însă, până acum nu s-a dispus nicio măsură care să reglementeze situația din această unitate sanitară. Ei au cerut suspendarea/încetarea contractului de muncă al Laviniei Coțofană, cea care este consilier juridic și a îndeplinit și atribuții de achiziții publice(n.r șefa achiziții publice)

„Achizițiile sunt blocate prin lipsa de personal cu stocuri reduse sau epuizate de materiale sanitare, medicamente

Nu există un contract de mentenanță pentru echipamentele medicale, mai ales acum când pentru îngrijirea pacienților COVID dar și non-COVID, acestea sunt utilizate la capacitate maxima, inclusiv rețeaua de oxigen, punând probleme de siguranță a pacienților și personalului.

Rețeaua de oxigen de la Spitalul Colțea, lăsată „în aer”

Dacă avem nevoie de un punct de vedere juridic, nu putem apela la serviciile doamnei Coțofană, poate scoate orice din context, nu respectă confidentialitatea și acțiunile sale nu respectă buna-credință”, spun cadrele medicale de la Spitalul Colțea, într-un memoriu adresat Primăriei Capitalei și Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale(ASSMB)

Fosta conducere a Spitalului Colțea nu a tolerat neglijența Serviciului Achiziții Publice. În prezent, medicii sunt nevoiți să facă petiții

Problemele de la rețeaua de oxigen au fost semnalate încă din luna martie a acestui an(foto). S-a constatat necesitatea schimbării mai multor piese, pentru ca aceasta să funcționeze optim, atât pentru pacienții Covid, cât și non-Covid. Informarea a fost transmisă Departamentului Tehnic al Spitalului. Astfel, fosta conducere a unității medicale(n.r doctor Mircea Lupușoru) a dispus demararea achiziției publice cu „maximă urgență”. Era perioada în care numărul cazurilor grave de Covid se înmulțeau zilnic.(n.r luna martie ac)

Șefa Achizițiilor Publice de la Spitalul Colțea, Lavinia Coțofană, acuzată de neglijență. Document

La data de 21.04 2021, fostul manager al Spitalului Colțea, Mircea Lupușoru, afla cu stupoare că nu s-a făcut achiziția necesară, a cărei sumă nu necesita o procedură specială de cerere și ofertă(fiind achiziție directă). Mai mult decât atât, în referatul privind achiziția au fost inserate componente de care spitalul nu avea nevoie(foto)

Într- un răspuns ilizibil(scris de mână), Lavinia Coțofană comunică conducerii că referatul a fost întocmit de către un inginer care nu mai este în viață și va fi refăcut. Cu alte cuvinte, a fost nevoie de o lună și jumătate, la insistența fostului manager al Spitalului Colțea, ca rețeaua de oxigen să fie remediată.

Lupta hârtiilor în dauna pacienților de la Colțea. Document

Astfel, de la caracterul „maximă urgență” pentru repararea stației de oxigen, vitală pentru toți pacienții de la Colțea, s-a ajuns la o reparație provizorie. Asta se întâmplă într-un spital de stat, în plină pandemie de Covid.(foto). Fostul manager al acestei unități medicale a fost notificat de firma care a făcut reparația proviziorie fără plată(foto-extras document)

Șefa achizițiilor publice de la acea vreme, Lavinia Coțofană, nu a putut oferi explicații scrise plauzibile cu privire la tergiversarea acestei achiziții(n.r. foto)

O astfel de neglijență poate pune grav viața pacienților în pericol. Am asistat în ultimii doi ani la incendii în spitale, soldate cu morți, din cauza defecțiunilor de la stația de oxigen.

Într-un dialog anterior cu Ziarul de Investigații, Lavinia Coțofană a menționat că nu și-a neglijat atribuțiile. Primăria Capitalei încă nu a răspuns solicitării noastre privind măsurile pe care le ia în cazul Spitalului Colțea.

Citește și: Medicii de la Colțea au clacat

Scandalul din jurul Laviniei Coțofană: o căruță de interese

Articolul precedentDacian Cioloș: „Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR”
Articolul următorRAJA: noi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”