În urma acestui articol, am primit următorul drept la replică pe care îl publicăm ca atare. Facem, totodată, următoarele precizări: reprezentanții Ziarului de Investigații au făcut demersuri oficiale, adrese în baza Legii 544/2001, respectiv telefoane către actualul manager al Spitalului Colțea, cel care nu a putut comunica cu noi. Prin urmare, nu putem fi acuzați de lipsă de imparțialitate. Mai mult decât atât, un medic nu poate fi sursă oficială, câtă vreme actualul manager NU a putut comunica cu Ziarul de Investigații întrucât „ se rupe protocolul cu ASSMB”. De asemenea, Ziarul de Investigații a cerut un punct de vedere oficial de la Primăria Capitalei și urmează să fie comunicat.

Iată poziția oficială a unor medici de pe secția medicină internă de la Spitalul Colțea

“Medicii spitalului Coltea” nu este egal cu cativa medici (care medici?). Suntem medici in spitalul Coltea si suntem lezati atat de includerea noastra falsa pe lista celor care ar fi semnat o zisa petitie adresata PMB impotriva consilierului juridic si ne exprimam dezacordul in raport cu veridicitatea stirilor pe care le transmiteti si cu modul in care prezentati informatiile, toate facute cu intentie atat de evidenta de a dezinforma cititorul.

In doua articole ati adus atingere Clinicii Medicale Coltea, permitandu-va sa lansati in spatiul public in mod repetat franturi de informatii analizabile doar de catre autoritatile din Sanatate. Mai mult, prin prezentarea trunchiata si incompleta a datelor, v-ati negat impartialitatea prezentarii unor informatii (pe care nu aveati dreptul sa le publicati) si v-ati aratat intentia de a pune in inferioritate Clinica Medicala, ridicand suspiciunea ca nu este un articol de presa ci un articol comandat in favoarea altei parti. De altfel, intentia de a obtine un anume efect, contrar adevarului si situatiei reale, este intarita si prin conduita dvs, contrara statutului de jurnalist, publicand informatii despre Clinica Medicala fara sa fi contactat vreodata vreun reprezentant al Clinicii Medicale, ceea ce este inacceptabil.

Articolul 49 din Decizia 220/2011 stipuleaza: ,,Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică. Pentru proferarea de neadevaruri legate de Clinica de Medicina Interna ne rezervam dreptul de a va actiona in instanta.

Articolul 51 din Decizia 220/2011 statueaza ca: (1) Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor informaţii eronate beneficiază de dreptul la rectificare”. Va solicitam ca intreg continutul textului (inclusiv asumarea continutului prin declinarea identitatii noastre) sa fie publicat pe site-ul zin.ro.

Dr Ilinca Savulescu-Fiedler, dr Adriana Gurghean, dr Dan Spataru, dr Roxana Siliste, dr Corina Homentcovschi, dr Raluca Ciomag, dr Anca Mihailescu, dr Ana Maria Vintila, dr Ioana Tudor. 

Iată articolul Ziarului de Investigații, bazat pe documente și demersuri oficiale

La Spitalul Colțea se înregistrează o situație fără precedent. Medicii au ajuns să scrie Primăriei Capitalei, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale(ASSMB) București și conducerii acestei unități medicale deoarece nu mai pot face atacurilor venite din partea celei care este consilier juridic, Lavinia Coțofană.

Mai exact, în plină pandemie, când doctorii sunt cei mai expuși la oboseală și trebuie să-și mențină echilibrul emoțional, sunt hărțuiți, amenințați cu diverse reclamații din partea fostei magistrate(n.r exclusă din magistratură pentru fapte care aduc atingere sistemului de Justiție). La adresa lor și a personalului auxiliar din Colțea, Coțofană ar folosi un limbaj suburban, sub demnitatea unui doamne, este sesizarea medicilor de la Colțea, care reprezintă informație de interes public.

Astfel, pacienții de la Spitalul de la Colțea sunt în pericol. „Achizițiile sunt blocate prin lipsa de personal cu stocuri reduse sau epuizate de materiale sanitare, medicamente (nu poți îngriji pacienții cu mâinile goale, nu vin în spital doar pentru cazare și o vorba buna din partea noastră).

Nu există un contract de mentenanță pentru echipamentele medicale, mai ales acum când pentru îngrijirea pacienților COVID dar și non-COVID, acestea sunt utilizate la capacitate maxima, inclusiv rețeaua de oxigen, punând probleme de siguranță a pacienților și personalului.

Dacă avem nevoie de un punct de vedere juridic, nu putem apela la serviciile doamnei Coțofană, poate scoate orice din context, nu respectă confidentialitatea și acțiunile sale nu respectă buna-credință”, spun cadrele medicale de la Spitalul Colțea.

Medicii de la Spitalul Colțea au clacat. Șefa de la Primiri Urgențe a fost demisă, deși nimeni nu a murit în mâinile ei

Recent, doctora Antoaneta Pungă a fost demisă din funcția de șef al Compartimentului pentru Primiri Urgențe. Mai exact, în urma unei opinii juridice, redactată de Lavinia Coțofană, managerul interimar al Spitalului Colțea, Paul Iordache, i-a desfăcut contractul de muncă acestui medic. Se invocă un raport al Corpului de Control al Primăriei Capitalei, însă, sunt elemente scoase din context. Managerul avea obligația să evalueze activitatea medicului Pungă, apoi să dispună continuarea activității la Primiri Urgențe sau încetarea contractului de muncă. Lavinia Coțofană, în calitate de consilier juridic, îi impută doctorei Pungă lipsa de vechime pentru ocuparea acestei funcții. Raportul Corpului de Control al Primăriei Capitalei menționează, însă, că sunt îndeplinite condițiile de vechime pentru ocuparea acestei funcții.

“Dna Dr. Punga Antoaneta poate lucra ca medic CPU și îndeplinește conditia prevazuta de art. 185, alin. 2 din Legea 95/2006, referitoare la vechime, pentru ocuparea functiei de sef de sectie” , se arată în Raportul Corpului de Control al Primăriei Capitalei.

Managerul interimar al Spitalului Colțea nu poate comunica verbal cu Ziarul de Investigații. „Se rupe protocolul cu ASSMB”

Având în vedere situația descrisă mai sus, cu implicații directe asupra pacienților, Ziarul de Investigații l-a contactat pe managerul interimar al Spitalului Colțea, doctor Paul Iordache. A refuzat să dea declarații verbale, menționând că s-ar rupe protocolul de comunicare cu ASSMB. La sfârșitul săptămânii trecute, a confirmat, însă, pentru o altă publicație, demiterea doctorului Pungă Antoaneta.

Reporter Zin.ro- Când ați devenit manager interimar, ați știut că doamna Pungă nu ar avea vechimea corespunzătoare pentru a lucra la Primiri Urgențe? De ce tocmai acum s-a desfăcut contractul de muncă?

Manager Spital Colțea:- Pentru comunicări de presă, vă rog, transmiteți întrebările pe mail și vă vom răspunde cu acordul ASSMB. Nu pot eu să mă apuc să declar(…)”, este dialogul purtat cu managerul interimar al Spitalului Colțea. Totuși, unitatea medicală are personalitate juridică și în astfel de situații, managerul trebuie să comunice informații de interes public, mai ales că este vorba de deciziile pe care le ia.

Primăria Capitalei, somată să ia măsuri. Medicii de la Colțea sunt pregăți de proteste

Astfel, medicii de la Colțea au cerut oficial Primăriei Capitalei să ia măsuri concrete în acest caz: suspendarea contractului de muncă al Laviniei Coțofană sau chiar desfacerea acestuia, pentru ca activitatea medicală să nu mai fie blocată.

„Ne exprimăm dreptul de a utiliza toate formele legale de protest, pentru ca spitalul nostru să redevină leagănul medicinii românești”, spun medicii de la Colțea.

Se cere, totodată, ceea ce Ziarul de Investigații a relatat deja: cum a fost posibil ca Lavinia Coțofană să lucreze simultan în trei locuri: asistent personal, consilier juridic și șef de Achiziții(Spitalul Colțea, ASSMB), fără ca cele trei activități să fie afectate.

Lavinia Coțofană : „Sunt avertizor de integritate! Mă vânați”

Într-un dialog anterior cu Ziarul de Investigații, Lavinia Coțofană neagă orice fel de acuzație. Ea crede că este vânată și spune că are dreptul să facă orice fel de sesizare, întrucât este avertizor de integritate. În decursul unei fraze folosește de cel puțin trei ori cuvintele: parchet, DNA, fraudă, plângeri penale.

În mod uluitor, ne-a precizat că activitatea de „asistent personal” o desfășura când membrul său de familie avea nevoie(n.r legea prevede clar că nu poți fi asistent personal ocazional), iar consilier juridic este „24 de ore din 24”, nu neapărat în intervalul orar din contractul de muncă.

Lavinia Coțofană: -Sunt avertizor de integritate. Mă vânați pe mine, pentru că am sesizat multe ilegalități!

Ziarul de Investigații: Dar, dvs știți că un act administrativ(n.r raport Corp de Control al Primăriei Capitalei), o acuzație formulată de procuror sau o sentință( judecare pe fond) nu înseamnă nimic până la o decizie definitivă a unei instanțe.

Lavinia Coțofană: Vă doresc o zi bună!”, este dialogul pe care Ziarul de Investigații l-a avut cu aceasta, după primele noastre dezvăluiri.

Urmează ca Primăria Capitalei să răspundă solicitărilor noastre privind măsurile pe care le ia în acest caz.

Citește și: Lavinia Coțofană chiar a „zburat” la trei locuri de muncă

Scandalul din jurul Laviniei Coțofană: O căruță de interese

Articolul precedentDirectorul general adjunct al Romsilva, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu
Articolul următor„Pachetul social este mai important pentru PSD decât funcția de premier”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”