Foto: The Epoch Times
Foto: The Epoch Times

Mircea Hava este, momentan, europarlamentar, iar timp de 24 de ani a fost primar al municipiului Alba Iulia.

Membru PNL din 2003, acesta se așteaptă, acum, să fie exclus din partid.

De ce? Pentru că a îndrăznit să fie vocal și să critice actuala alianță PNL-PSD.

Asta în condițiile în care mai mulți membri PNL s-au declarat împortiva acestei alianțe. În timp ce alții au ales să părăsească grupul parlamentar, tocmai din acest motiv. Pentru că mesajul pe care PNL și-a construit campania și pentru care a primit voturi a fost unul anti-PSD.

Dar, am mai spus, politicienii au memorie scurtă.

Mircea Hava: ”Le transmit un mesaj poate mai dur, mai rău: Să le fie ruşine!”

Cui? Colegilor care s-au aliat cu PSD, evident.

Din punctul lui de vedere, această alianță s-ar putea solda cu scăderea PNL-ului la un scor de 10% la următoarele alegeri. Pentru că unele persoane nu uită. Și taxează mediul politic acolo unde îl doare mai tare: la numărul de mandate.

”Unii care îşi fac deja o meserie din a fi miniştri, alţii care doresc nespus să fie miniştri pentru câteva secunde, altul care doreşte să fie prim-ministru, chiar dacă va fi doi ani da, doi ani ba.”, mai spune Mircea Hava.

Și nu prea ai cum să nu-i dai dreptate, mai ales că, din 18 ministere câte sunt acum, vor să facă măcar 20. Hai, poate chiar 21. Ei, dar de ce nu mai multe? Să ajungă la toată lumea!

Dacă tot PNL și PSD nu se înțeleg la numele celui care va fi prim-ministru, măcar o poziție, acolo, să fie pentru toți. Să nu creadă că au făcut rabat la principii degeaba.

Pentru ce își cere iertare?

Pentru că a îndemnat oamenii să voteze PNL. Acel PNL care lupta împotriva PSD, pentru a se alia, acum, într-o încercare bizară de a-și menține titlurile. Și sfera de influență.

Aşa cum cred că i s-a spus şi lui Orban, mi s-a transmis şi mie  (…) că urmează să fiu dat afară.  Mă deranjează că mi s-a spus lucrul ăsta, eu fiind unul dintre cei care am clădit acest partid. Am muncit foarte mult ca să facem acea unire dintre PNL şi PDL. Dar partidul nu ştiu să fie trecut pe nici o carte funciară în care apar proprietari”, mai spune el.

Nu știe Mircea Hava. Nu știm nici noi. Dar se pare că unii au impresia că funcția se dă pe proprietate. Că, dacă ai ajuns acolo, trebuie să faci absolut orice, pentru a nu fi înlocuit. Că, odată votat, trebuie să ții cu dinții de postul ăla, în care te-ai trezit peste noapte.

Ce uită politicienii noștri, și-și aduc aminte doar când au nevoie de voturi, e că prima lor datorie e față de cetățenii care i-au votat. Loialitatea este, într-adevăr, pentru partid, dar atât timp cât partidul respectă principiile pe care le-a vociferat, în campanie.

Și totul, dar absolut totul, trebuie făcut pentru cetățeni. Nu pentru mirajul unui titlu sau al unui cont mai gras, în bancă.

Bine, asta într-o societate utopică. Doar că România nu se apropie nici măcar în vis de această utopie. Oamenii vor fi mințiți, politicenii își vor cere scuze. Probabil, dacă ar avea șansa, ar lua-o de la capăt. Sau nu. Nevinovat până la proba contrarie, nu?

Articolul precedentBugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu peste 300 de milioane de lei
Articolul următorAlianța pentru Unirea Românilor (AUR): „Iohannis a împins PNL în brațele PSD”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.