Sursă foto: www.reportervirtual.ro
Sursă foto: www.reportervirtual.ro

Nu e o noutate că politicienii trag pe turta lor. Așa a fost mereu.

Știm, am încercat să schimbăm asta, dar se pare că nu a mers decât pentru aproape un an.

”Noua clasă politică”, cea care se prefigura în urma alianței PNL-USR-UDMR a dispărut, ca prin farmec. A fost așa, un dulce miraj.

Toate promisiunile PNL-ului din campania electorală s-au dizolvat, în momentul în care au ales să facă alianță cu PSD. Aș plusa puțin, și-aș spune că PNL-ul s-a dizolvat, odată cu înfrângerea lui Ludovic Orban. Și, odată cu promisiunile și partidul, se dizolvă și speranțele de mai bine.

Speranțele că politica o să fie (și) despre oameni, nu doar despre discursuri populiste și luptă pentru putere.

Politicienii uită și promisiunile, și jignirile

Au promis o Românie transparentă. O Românie a lucrului bine făcut. O Românie educată. O Românie fără PSD. Asta au promis în campanie. De asta au fost votați. De asta li s-a acordat votul de încredere.

Memoria lor se pare că durează mai puțin de un an.

Hai să nu vorbim de anul 2015, când Iohannis se bătea cu pumnul în piept că va face tot ce-i stă în putere pentru o Românie nouă, curată.

Nici de 2017, când tot el se alătura protestatarilor ieșiți în stradă împotriva PSD.

Nici de 2019, când s-a folosit de acele imagini pentru a-și face campanie, și spunea ”Ori eu, ori PSD. Hai la vot!

Să vorbim de 2020 și de 2021

În 2020, Iohannis ieșea cu faimosul discursJó napot kívánok, PSD!” Transmitea, în continuare, că adversarul e reprezentat de PSD. Că acesta trebuie să dispară. Că nu se pot face nici înțelegeri, nici alianțe cu social-democrații.

În 2021 (spetembrie), Florin Cîțu se bătea cu pumnul în piept că PNL și PSD nu vor face NICIODATĂ alianță. Că nu se poate, că PSD-ul e dușmanul poporului român, că nici el, nici partidul nu va face vreun compromis PSD-ului.

Tot el, la Congresul PNL, spunea nemuritoarele vorbe: ”Cât sunt eu președinte al Partidului Național Liberal nu vom face alianță cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, care a făcut rău românilor.”

Noiembrie 2021

Florin Cîțu e, în continuare, președintele PNL.

PNL se aliază cu PSD, pentru a forma un nou guvern.

În ciuda declarațiilor bombastice, anterioare. În ciuda faptului că aveau alternative. Chiar în ciuda unor membri de partid.

PNL revine la bază. PSD revine la putere.

Pentru o coaliție de 7 ani, speră ei. Pentru mult mai puțin, spun calculele. Pentru că nici PNL-ul, nici PSD-ul nu vor scăpa netaxate de către alegători. Iar alegerile sunt în 3 ani, nu în 7.

Și dacă politicienii au memorie scurtă, cei care vor vota peste 3 ani sunt îndeajuns de tineri, de dezamăgiți și de încrâncenați, încât să țină minte.

Articolul precedentInstitutul Național de Administrație are din nou președinte, prin semnătura lui Florin Cîțu
Articolul următorAUR cere din nou eliminarea certificatului verde și implementarea testării gratuite
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.