Sursa foto: https://www.rosalux.de/

Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a precizat că antisemitismul în Uniunea Europeană a crescut de la debutul pandemiei de COVID-19. Mai exact, conform raportului au apărut noi mituri antisemite și teorii ale conspirației în spațiul virtual. Una dintre teoriile conspirației susține că virusul COVID-19 a fost creat de evrei.  

Cu toate că distanțarea socială și lockdown-urile din ultimii ani au reușit să ducă la o izolare a episoadelor antisemite în spațiile publice, în mediul online s-a înregistrat o creștere a conspirațiilor antisemite. Mai exact, ura față de comunitățile evreiești au prins rădăcini în societățile europene de la începutul pandemiei de coronavirus.

Antisemitsmul, o problemă la nivel european

Conform datelor oficiale și neoficiale FDA, în 2020, în Germania s-au înregistrat cele mai multe crime politice din Europa ( 2.351) cu un motiv antisemit. Următoarele țări unde s-au indentificat acte de discriminare sunt , Țările de Jos (517), Franța ( 339) și Italia (101).

Chiar dacă, spre exemplu, în țări precum Grecia și Ungaria numărul incidetenlor antisemite ar fi scăzut, Agenția sugerează că majoritatea cazurilor nu sunt raportate. Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale (FRA) e de părere că victimile și martorii trebuie încurajați să raporteze incidente antisemite. Mai mult, autoritățile ar trebui să creeze sisteme care să permită înregistrarea și compararea unor astfel de incidente.

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii noiembrie  prima strategie a Uniunii Europene  privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești.

Măsuri pentru combaterea antisemitismului în Europa

Strategia stabilește acțiuni axate pe educație și comemorarea Holocaustului, protejarea vieții evreiești în UE și combaterea tuturor formelor de antisemitism. Strategia va fi pusă în aplicare în perioada 2021-2030.

Conform unui raport al CE, nouă din zece evrei sunt de părere că antisemitismul a crescut în țara lor, iar 85% consideră că aceasta este o problemă foarte gravă. Comisia va oferi fonduri statelor membre pentru elaborarea și punerea în aplicare a popriilor strategii naționale de prevenire a antisemitismului.

Antisemitismul este o formă de intoleranță etnică-religioasă față de evrei pentru simplul fapt că sunt evrei. Jurnalistul Wilhelm Marr a fost cel care a lansat termenul în 1879, într-o broșură propagandistă antisemită.

A murit Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Articolul precedentUn nou tip de bullying se răspândește în școlile din România
Articolul următorPrins cu mită și arestat, un inspector Antifraudă a căzut la o înțelegere cu procurorii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.