Seceta
Seceta. Sursa foto : eferrit.com

Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii sunt grav afectate de secetă, aproape saizeci la sută din suprafață fiind calamitată,  potrivit Observatorului European pentru Secetă. Acest lucru afectează agricultura, producţia de energie şi aprovizionarea cu apă, a confirmat Comisia Europeană, potrivit ziare.com.

Culturile de cereale, grav afectate de secetă

Din cauza căldurii şi temperaturilor extreme din timpul verii, mai mici comparativ cu media din ultimii cinci ani, a fost estimată o scădere cu 8-9% a producţiei de porumb, cereale, floarea-soarelui şi soia la nivelul Uniunii Europene. Potrivit analizei realizate pe o perioadă  de 10 zile de la sfârşitul lunii iulie, 45% din suprafață este vizată de „avertizări” de secetă, fiind vorba despre o lipsă de umiditate în sol,  in timp ce 15% din teren este vizat de nivelul cel mai sever de „alertă”.

Tot mai multe incendii de vegetație din cauza temperaturilor record

Potrivit unui raport publicat de agenţia UE de monitorizare a climei Copernicus,o mare parte a Europei a înregistrat un deficit mai mare în cursul lunii iulie decât media, fiind semnalate recorduri locale privind precipitaţiile scăzute, seceta afectând mai multe zone din sud-vestul şi sud-estul Europei. Acest lucru a condus la răspândirea şi intensificarea incendiilor de vegetaţie, arată raportul emis, în condițiile în care unele regiuni ale Europei se confruntă cu valuri de căldură puternice, fiind vorba se pare despre una dintre cele mai călduroase veri înregistrată vreodată. Din Franţa şi până în România, din Germania până în Grecia, există o lipsă „extinsă şi persistentă” de precipitaţii, combinată cu valurile de căldură, provocând o secetă care se accentuează. Previziunile de vreme uscată pentru multe ţări în lunile august şi septembrie „adaugă îngrijorare la situaţia deja foarte critică şi, dacă se confirmă, vor exacerba gravitatea secetei şi impactul asupra agriculturii, energiei şi aprovizionării cu apă”, a avertizat EDO în iulie.

Avertismentul Asociației Fermierilor: Următorul an agricol va fi afectat de seceta extremă din acest an

Articolul precedentTot mai mulți români solicită intrarea în insolvență personală deoarece nu își pot plăti datoriile
Articolul următorPrimarul Robert Negoiţă, trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu