Seceta
Seceta. Sursa foto : eferrit.com

Seceta va avea efecte și asupra următorului an agricol, deoarece lucrările nu vor putea fi făcute la timp şi de calitate, avertizează preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.Potrivit acestuia, sistemul de irigaţii ar trebui adaptat la noile tehnologii care să fie eficiente pentru plante, trebuind folosite şi soiuri de plante tolerante la secetă, potrivit digi24.ro.

Culturile cele mai afectate de seceta sunt cele de porumb, floarea soarelui, soia, furajele, legumele, dar şi păşunile

„Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă şi pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. Sigur că sistemul de irigaţii ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură. Consider că trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante. Important este şi soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze şi el la maximum această resursă epuizabilă. Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări”, a declarat preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.

Seceta extremă afectează şi următorul an agricol, deoarece lucrările agricole nu pot fi executate la timp şi de calitate, consumurile de combustibili şi materiale fiind mai mari

Peste 45% din teritoriul european este afectat de seceta, ceea ce este „extrem de mult. În aceste condiții este nevoie de „politici aferente şi prevederi practice, arhitecturale, agricole, tehnologice, echipamente colective, planificare regională, managementul apei şi râurilor, inclusiv prin anticiparea izbucnirilor lor cele mai devastatoare”, pentru a ne proteja mai bine de căldură şi secetă. „Atât sarcina, cât şi provocarea sunt imense şi complet noi”, a declarat Daniel Botănoiu. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suprafaţa totală afectată de secetă este de 89.605 ha, în 19 judeţe.

România „doborâtă” de secetă: Restricții în furnizarea apei potabile în orașele Craiova, Mizil și Urlați

Articolul precedentPreședintele CJ Cluj, reclamat de USR la Combaterea Discriminării
Articolul următorMilitar acuzat de lovire după o bătaie într-un bar din Iași