Sursa foto: Pixabay

Facultățile de filologie și de pedagogie din cadrul Universității Naționale din Skopje, Universitatea Americană din capitala Macedoniei de Nord și Facultatea de economie din cadrul Universității Europei de Sud-Est din Tetovo vor avea, începând de anul viitor, cursuri unde studenții vor putea învăța să facă diferența dintre o știre falsă și o știre adevărată, informează RFI.ro.

Conf Dr. Kristina Nikolovska, de la Facultatea de filologie din Skopje, a declarat că fenomenul fake-news evoluează foarte rapid și este nevoie de o înțelegere mai aprofundată a modului în care știrile false circulă în mediul online.

Nikolovska a precizat că studenții vor avea posibilitatea să învețe ce înseamnă o sursă credibilă de informații și cum poate fi distins un text în care se regăsesc elemente de manipulare și dezinformare.

„(…) Este nevoie de asta, pentru că din experiența profesională, am constatat că, mai ales studenții din primii ani, nu dețin nici un fel de cunoștințe în acest domeniu, bazându-se adesea în lucrările lor pe surse îndoielnice”, spune ea.

Românul și știrile false

Potrivit unui studiu Eurostat, românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește verificatul informațiilor (12%), motiv pentru care informațiile false ce circulă în mediul online devin rapid virale și distribuite masiv în social-media.

La polul opuse se află olandezii (45%), urmați de luxemburghezi (41%) şi de irlandezi (39%).

Totodată, în urma unui studiu realizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, 54,7% dintre români au susținut că au fost supuși la știri false sau dezinformări. Mai mult, 27,3% cred că principala sursă a acțiunilor de dezinformare și propagandă este Federația Rusă.

Reamintim că un fake news este o știre care pornește de la o poveste inventată, menită să atragă atenția celui care o citește și să inducă un anumit comportament. Totodată, există și știri parțial adevărate, unde este prezentat doar un mic procent de adevăr.

Pentru a putea face diferența dintre știrea reală și cea falsă este nevoie de o atitudine critică față de orice știre, mai ales când nu poate fi verificată. Reacțiile emoținale trebuie ținute sub control deoarece caracteristica de bază a unui fake news este apelul pe care îl face la o emoție, cum ar fi frica sau furia.

De asemenea, este recomandat să accesezi mai multe puncte de vedere din surse diferite pentru a putea beneficia de o informație completă. Mai mult, trebuie verificată credibilitatea sursei și modul în care prezintă informația.

Citește și articolul: Fake news despre un posibil război în România: Autorităţile au început să pregătească liste speciale

Articolul precedentCiucă: ”MApN ar trebui să înceapă lucrările la podul rupt din Neamț”
Articolul următorCondițiile meteo nefavorabile au dus la anularea evenimentului ”Străzi deschise” din București
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.