Sursa foto: Economedia.ro

În perioada pandemiei de Covid-19, Unifarm și Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) au fost instituțiile prin care statul român au făcut achiziții de produse medicale, informează defapt.ro.

Fostul director general al Companiei Naționale Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel, a fost trimis în judecată de DNA în 2020, fiind acuzat că a cerut o mită de peste 700 de mii de euro de la reprezentanții unei firme în schimbul unui contract de achiziție de echipamente de protecție, 250 de mii de combinezoane și 3 milioane de măști.

În raportul Autorității de Audit, depus la Camera Deputaților, se arată că firma a reușit să valorifice doar 21% din totalul produselor specifice combaterii coronavirusului.

Unifarm a realizat achiziții prin firme intermediare și nu de la producători

„Având în vedere faptul că au fost achiziționate produse în valoare de 919.299 mii lei (fără TVA), iar volumul total al acestor produse (evaluate la preț de achiziție) care au fost valorificate prin comercializare a fost de 197.208 mii lei, s-a constatat faptul că, în fapt, Compania a valorificat prin comercializare 21% din totalul produselor specifice combaterii pandemiei de COVID-19, care au fost achiziționate din creditele contractate”, se precizează în document.

De asemenea, Unifarm a făcut achizițiile prin firme intermediare, nu direct de la producători și fără o cercetare în prealabil a pieței. Mai mult, nu a solicitat nici oferte de la alți potențiali ofertanți.

„Au fost acordate avansuri furnizorilor, care au rămas nedecontate/neregularizate până la data auditului (exemplificăm suma de 10.198 mii lei, care reprezintă plăți efectuate în avans de către Companie unui furnizor, care nu au fost justificate prin mărfuri livrate și pentru care nu au fost întreprinse demersuri de recuperare de către entitate)”, mai arată Autoritatea de Audit.

De asemenea, mărfuri de 80 de milioane de lei au expirat din cauza necomercializării mărfurilor, iar stocuri de peste 23 de mii de lei au fost depozitate necorespunzător.

Mai mult, firma a fost penalizată cu 14.133 de lei, suma reprezentând contravaloarea penalităților de întârziere reținute de către beneficiarul primului spital mobil. Totodată, se adaugă și dobânzile legale de 19.509 euro, valoarea dobânzilor de întârziere aferente sumelor nerestituite la termen MFP.

Citește și articolul: Politicienii au lăsat pacienții fără oxigen în spitale. Unifarm, apel disperat la politicieni: „Solicităm deblocarea de urgență a stocului de materiale”

Articolul precedentAmericanii sunt nehotărâți în legătură cu portul măștii împotriva răspândirii variolei maimuței
Articolul următorAsociația Mai mult Verde dezbate problemele de mediu, împreună cu elevii din unitățile de învățământ cu profil agricol
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.