Comisarii Gărzii de Mediu Prahova au amendat Primăria comunei prahovene Puchenii Mari cu suma de 50.000 de lei. Cauza amenzii a reprezentat-o abandonarea unei cantități mari de gunoaie, care erau împinse cu buldoexcavatorul spre pădurea de la marginea comunei.
Garda de Mediu a dispus măsuri de salubrizare urgentă a zonelor afectate. De asemenea, autoritățile locale trebuie să supravegheze zonelor vulnerabile pentru evitarea situațiilor care duc la depozitarea ilegală a deșeurilor.
„În urma controlului realizat pe raza localităţii Puchenii Mari, judeţul Prahova, limitrof Fondului Forestier, zona Pod CFR, s-au constatat abandonări masive de deşeuri rezultate din construcţii/demolări, DEE-uri, menajere şi asimilabile acestora pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp, ce au fost împinse cu buldoexcavatorul spre fondul forestier ce aparţine Ocolului Silvic Ploieşti”, a anunțat Garda de Mediu Prahova, pe pagina sa de Facebook.
Comisarii de mediu au anunțat că au mai aplicat o amendă de 47.000 de lei unei cofetării din orașul Urlaţi, după ce s-a constatat că deşeurile provenite de la această societate erau aruncate pe Valea Nucetului. O firmă din Mizil, cu domeniu de activitate fabricarea echipamentelor de ventilaţie şi frigorifice a primit o amendă de 40.000 de lei pentru abandonarea deşeurilor din demolări şi a deşeurilor de grajd pe malul pârâului Istău.
Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, crede că este nevoie de o schimbare urgentă a legislației în domeniu
„E clar că avem nevoie de o schimbare legislativă pentru a amenda primarul atunci când nu se întâmplă nimic, și nu primăria. Pentru că primăria înseamnă banul cetățeanului, care deja a fost luat o dată când i-a fost ridiat deșeul. Îi mai este luat o dată cu ocazia amenzii și încă o dată când serviciile de salubritate se fac corect. Cetățeanul plătește, practic, de trei ori pentru un serviciu, este anormal. De aceea, trebuie să găsim soluții pentru a trage primarii la răspundere din buzunarul lor”, a declarat Berceanu.