Sursă foto: captură video
Sursă foto: captură video

Ieri, în Deva, undeva prin centru, s-au bătut doi bărbați.

Dar nu s-au bătut finuț, de genul ”păruială între fete”. S-au împărțit pumni, picioare și, într-un final, și-un cuțit în piept. Unul dintre ei e în spital, celălalt e la Poliție, reținut pentru cercetări.

Nu ar fi un eveniment neobișnuit. Bărbații se bat. Ba chiar și femeile. Ba chiar și între ei, ba chiar se ajunge și la bătaie generală. Ce e mai puțin normal e felul în care a ajuns în ochii publicului această bătaie. Sau, mai specific, reacția oamenilor de lângă ei.

La Deva vezi meci de box, fără să plătești bilet

Bine, ca să fim total obiectivi, nu doar la Deva. Nu e primul caz de violență care ajunge în atenția publicului, pentru că alții au stat pe margine și au filmat.

De fapt, cele mai multe incidente de genul fac parte din categoria ”auto-denunț”. Adică atacatorul e atât de ”deștept” încât pune pe altcineva să-l filmeze și dup-aia se laudă pe rețelele de socializare cu cât e el de periculos.

De această dată, însă, se pare că ar fi fost un conflict spontan. Pe care da, alții l-au filmat. Cu comentariile de rigoare.

Indiferența ucide. Și nu e doar o replică din filme

Practic, cei care au filmat s-au așezat ca pe marginea ringului de box și s-au distrat. Pe înregistrare se aud și comentariile de rigoare, încurajări pentru o parte sau alta, ba chiar sfaturi pentru un upercut mai reușit.

Nu a fost o singură persoană care a filmat. Au fost mai multe. Și nu a fost vorba de o clasă de școlărițe sau de un grup de măicuțe stafidite, cei care au filmat sunt bărbați în toată firea.

În goana nebună după senzațional, sau după un număr oareșcare de like-uri, nici unuia dintre ei nu i-a trecut prin cap să intervină. Sau măcar să cheme Poliția.

Poliția a fost sunată de-abia după ce a apărut în peisaj și cuțitul.

Pentru că nu suntem educați să intervenim, uneori nici măcar când apare sânge. Pentru că e mai amuzant să vezi violența și dup-aia să te lauzi cu ”mamă la ce bătaie am asistat”. Pentru că pâinea și circul sunt mai importante decât viața.

Reacția unora poate salva viața altora

”Nu mă bag când aud că vecinul o bate pe vecina. Nu intervin când cineva își lovește copilul, pe stradă. Când cineva bate un animal. Când cineva abandonează. Când taie copaci. Când aud strigăte disperate, după ajutor. Când văd un abuz. Când aș putea salva. Nu mă bag. Nu e treaba mea, fie la ei, acolo, nu mă interesează.”

Mentalitatea majorității. Și, de foarte multe ori, ale celor care ajung să acuze, că de ce nu au fost ajutați, atunci când au avut nevoie.

Am fost educați să nu ne băgăm. Să nu reacționăm. Să întoarcem privirea, în speranța că se va rezolva, de la sine. Să asistăm, impasibili, de pe margine. Și, dup-aia, să oftăm a părere de rău, că prea multe nenorociri de întâmplă pe stradă.

Am pornit de la cazul de la Deva. Unde, în loc să cheme Poliția în secunda doi, mai multe persoane au ales să filmeze. Până când s-a ajuns la spitalizare. Și-am spus, deja, că nu e un caz singular.

N-ar fi, totuși, momentul să folosim măcar telefoanele alea super performante și pentru altceva în afară de like-uri? Și, în loc să ne dăm dezamăgiți de rasa umană, să reacționăm, pentru a nu mai avea de ce ofta, pe urmă?

Articolul precedentGarda de Mediu a decis: în Sectorul 1 nu s-a depășit ÎNCĂ limita de poluare
Articolul următorDîncu s-a sucit: nu mai vrea guvernare cu PNL
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.