Foto: Facebook/Radio Eco Natura
Foto: Facebook/Radio Eco Natura

Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale, spune cercetătoarea Cynthia Rosenzweig.

Cercetătoarea studiază de decenii interacţiunile dintre schimbările climatice şi ceea ce mâncăm, relatează AFP.

Cercetările sale în cadrul NASA, avertizează în special asupra impactului încălzirii globale asupra alimentaţiei

În legătură cu contribuţia sistemului alimentar la schimbările climatice, cercetătoarea a explicat că ”schimbările climatice nu pot fi combătute fără să avem în vedere emisiile de gaze cu efect de seră din sistemele alimentare. Munca noastră, printre altele, arată că aceste emisii reprezintă aproximativ o treime din totalul emisiilor umane. În acelaşi timp, securitatea alimentară pentru toţi depinde de schimbarea climatului. Pe măsură ce întrăm într-un deceniu crucial pentru acţiunea climatică, hrana trebuie să fie pe masă”.

Temperaturile ridicate sunt dăunătoare pentru culturi, deoarece le accelerează creşterea, astfel încât au mai puţin timp să producă cereale

În ceea ce priveşte efectele încălzirii globale asupra alimentaţiei, ea a menţionat faptul că ”temperaturile ridicate în general sunt dăunătoare pentru culturi, deoarece le accelerează creşterea, astfel încât au mai puţin timp să producă cereale. Acest lucru reduce foarte mult randamentul. Şi apoi sunt evenimentele extreme care au loc în momente critice, cum ar fi un val de căldură în timpul polenizării porumbului. Ele cresc că frecvenţă şi intensitate în multe regiuni agricole”.

Cu cele mai recente scenarii climatice, echipa de modelare a culturilor din cadrul AgMIP (program de simulare a culturilor lansat de Cynthia Rosenzweig) a descoperit că impactul asupra unor regiuni agricole din întreaga lume ar trebui să se facă simţit mult mai devreme, chiar şi la începutul anilor 2030, arată Radio Eco Natura.

Unele dintre aceste zone cheie în care aceste impactul timpuriu va fi resimţit sunt în centrul Statelor Unite, Africa de Vest şi Asia de Est. În Africa de Vest, producţia agricolă ar putea scădea cu 20 până la 40% sau mai mult.

Articolul precedentCiolacu cere demisia lui Nicuşor Dan: ”E depăşit total de această funcţie”
Articolul următorLiderul UDMR din Camera Deputaților critică ieșirile unor lideri politici privind meciul de hochei unde s-a cântat imnul secuiesc
Jurnalist full-time / Pesimist part-time