Foto: Promotor
Foto: Promotor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță măsuri fără precedent împotriva comercianților care au majorat nejustificat prețurile carburanților. Horia Constantinescu, directorul ANPC, a afirmat că proprietarii benzinăriilor care au vândut cu preț ridicat din stocurile vechi sunt vinovați de practici comerciale incorecte, dacă majorările nu au fost justificate.

Președintele ANPC a precizat că se dorește încetarea practicilor comerciale incorecte, fiind luată în calcul confiscarea veniturilor obținute cu prețul artificial majorat. „Această sancțiune complementară e mai dură decât o sancțiune de până la 100.000 de lei pe care cu siguranță o vom aplica. Măsura complementară a retragerii banilor obținuți în perioada contravenției e la fel de dură dacă suma e mai mare”.

Controale demarate cu ANAF

Comisarii ANPC au demarat controalele la benzinării după cozile formate miercuri. ANPC a primit numeroase sesizări din partea șoferilor care au reclamat faptul că „prețul se modifica în fața lor”, în timp ce ei stăteau la coadă la benzinărie. „Am cerut motivarea prețurilor. Luăm notă explicativă clară de la fiecare dintre șefii punctelor de lucru. Dacă vinzi stocurile vechi la alt preț, din punctul meu personal de vedere, vorbim de o practică comercială incorectă. Când vorbim de stocuri achiziționate în perioada în care nu se justifică nicio majorare, nu înțelegem de ce s-a făcut. Cu ANAF verificăm documentele fiscale”, a declarat Horia Constantinescu.

După terminarea verificărilor, se ia în calcul sancționarea patronilor de benzinării pentru practici comerciale incorecte, urmând să fie emise decizii pentru fiecare în parte.

„Analizăm dacă unii dintre comercianți au majorat prețul doar pentru că au făcut-o și alții. Putem vorbi de o inițiativă de tip cartelar, nu e nicio justificare dacă vecinul a majorat prețul să o fac și eu”, a afirmat Constantinescu.

Inspecția Muncii, în control la benzinării

Ministrul Muncii Marius Budăi anunță că trimite Inspecția Muncii la toate benzinăriile.

”Ca urmare a situației înregistrate în unele benzinării, Inspecția Muncii din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a demarat astăzi o campanie națională de verificare a respectării normelor de sănătate și securitate în muncă și a celor de relații de muncă”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Ministrul Finanțelor avertizează: Nu tolerăm manipularea pieței combustibil

Articolul precedentAu fost blocate activele a șapte oligarhi ruși. Printre “victime” se numără şi Abramovici
Articolul următorUn şofer a cumpărat 1.000 litri de motorină. Toată cantitatea a ajuns pe carosabil