Sursa foto: Facebook/Kristalina Georgieva

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a anunțat că Ucraina va primi un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru că se confruntă cu o criză economică, dar și umanitară foarte gravă, informează Digi24.

De asemenea, aceasta e de părere că în următoarea perioadă, nevoile de finanțare vor crește semnificativ, pe măsură ce războiul continuă.

„Guvernul va putea să răspundă nevoilor urgente ale balanţei de plăţi rezultând din efectele războiului şi va oferi sprijin esenţial pe termen scurt”, a subliniat FMI.

Ucraina rezistă, dar până când?

Kristalina Georgieva a reamintit faptul că Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa, beneficia de un program de ajutor din partea FMI numit „aranjament Stand-By.”

Acesta a prevăzut plata a 2,2 miliarde de dolari până la începutul lunii iulie, dar guvernul ucrainean a decis anularea acestuia.

„Ucraina şi-a exprimat intenţia de a lucra cu FMI pentru a concepe un program economic adecvat vizând redresarea şi creşterea, atunci când condiţiile vor permite”, a mai spus șefa FMI.

De asemenea, Georgieva a avertizat că din cauza fluxului mare de refugiați și a distrugerilor ce au loc în mai multe orașe, Ucraina va intra într-o recesiune profundă în acest an, precizând că milioane de ucraineni vor avea de suferit de pe urma acestui război.

În ciuda războiului izbucnit, Ucraina a rămas la zi cu toate obligațiile datoriei, FMI precizând că răspunsul politic al autorităților ucrainene a fost „remarcabil.” Înainte de război, FMI estima o creştere a economiei ucrainene de 3,6% în acest an.

Reamintim că de la debutul războiului dintre Ucraina și Rusia, peste 2 milioane de oameni și-au părăsit locuințele și au plecat în țările vecine pentru a-și salva viața. Totodată, mii de civili au fost victimele atacurilor rusești, iar peste 300 dintre ei și-au pierdut viața.

Conflictul ruso-ucrainean este cel mai grav de după cel De-al Doilea Război Mondial.

Citește și articolul: Bogdan Aurescu explică de ce NATO nu poate institui o zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei

Articolul precedentExistă riscul apariţiei poliomielitei, din cauza numărului mare de refugiați
Articolul următorRecord absolut: Asistăm la cea mai mare creștere de emisii de CO2 înregistrată vreodată
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.