Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre cerințele lui Zelenski în ceea ce privește instaurarea unei zone de interdicție aerienă în Ucraina. Demnitarul român a explicat faptul că Alianța Nord-Atlantică nu poate face acest lucru deoarece ar însemna o implicare directă a NATO în conflict.

„Şi cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianţa nu poate face acest lucru, din păcate”, a declarat Aurescu, informează news.ro.

Cu toate acestea, Aurescu a anunțat că aliații au ajutat, ani la rând, Ucraina, în special după cucerirea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Există mult sprijin oferit deja Ucrainei de către NATO. Din păcate, o zonă de interdicţie aeriană nu poate fi instituită de NATO din cauzele pe care deja le-am enumerat şi cred că sunt evidente”, a mai spus ministrul de Externe.

Președintele Ucrainei a anunțat că nu mai vrea să facă parte din NATO

Aurescu a afirmat că atât UE, cât și NATO sunt conștiente de faptul că armata Rusiei este de zece ori mai mare decât cea ucraineană și că e nevoie constant de armament, rachete antiaeriene și armament anti-tanc.

„Cred că statele membre NATO şi UE au oferit, individual, foarte mult sprijin Ucrainei. După cum vă amintiţi, UE a adoptat deja o decizie de a finanţa aprovizionarea cu armament a Ucrainei. Acest lucru se întâmplă deja, dar, încă odată, o zonă de interdicţie aeriană este ceva ce NATO nu poate asigura”, a concluzionat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Reamintim că în urmă cu o zi, președintele Ucrainei a acuzat Occidentul că nu acceptă Ucraina în NATO din cauza unui conflict direct cu Rusia. Acesta a mai susținut că este de acord să negocieze pentru încetarea focului, fără însă a capitula, precizând că Ucraina nu va fi condusă niciodată „din genunchi.”

„În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales”, a spus Zelenski la un post de televiziune american.

Bogdan Aurescu solicită sprijinul UE pentru Republica Moldova

Articolul precedentPartidul extremist AUR, în cădere liberă
Articolul următorVor fi redeschise termocentralele pe cărbune
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.